MTB jotos, se erilainen maastopyörätapahtuma

©️ Valokuva Kati Heikura

 

Pohjois-Savon Suonenjoella järjestetään elokuun lopulla hieman erikoisempi jotos. MTB Jotos 2017 poljetaan pyörillä, kun yleensä tapana on taittaa matka jalan. Idean isä Jonni Markkanen Suonenjoen Reserviläisistä kertoo uudenlaisesta reserviläisliikuntatapahtumasta

– MTB Jotokseen osallistuakseen ei tarvitse olla mikään hard core -pyöräilijä. Maastopyöräily on matalan kynnyksen laji, eikä kyse ole pienten piirien extreme-lajista, vaikka sellainen luulo on yhä yllättävän yleinen, Markkanen sanoo, Pyöränkään ei tarvitse olla erikoinen, vaan millä tahansa maastokelpoisella pyörällä voi osallistua.

MTB Jotos yhdistää rennolla tavalla maastopyöräilyn, seikkailu-urheilun sekä maanpuolustustaidot kaksipäiväisessä tapahtumassa,

jossa osallistujien taitoja testataan haastavan reitin lisäksi erilaisilla reitin varrelle sijoitetuilla tehtävärasteilla. Kokonaisvaltaiseen seikkailuun

sisältyy myös maanpuolustushenkinen maastoyöpyminen kauniissa metsämaisemassa puolijoukkueteltassa

– Jotos on maastovaellus, jossa tarvittavat varusteet ja muona kannetaan itse mukana ja edetään partiona tehtävärastilta toiselle. MTB Jotoksella riittää kuitenkin, että mukanaan kantaa säänmukaisen varustuksen ja muut reitin aikana tarvitsemansa tavarat. Majoitukseen tarvittava varustus kuljetetaan yömajoitukseen järjestäjän toimesta.

MTB Jotos 2017 kantavana teemana toimii Perttulin

osaston matka jatkosodassa. Kuten Perttulin osasto, myös MTB Jotoksen osallistujat pääsevät paikoin kantamaan ja taluttamaan pyöriään hankalakulkuisemmissa maastoissa. Tapahtuman reitti ja tehtävät mukailevat kyseisen matkan haasteita. Reitillä liikutaan maastossa, poluilla, teillä, pusikoissa ja suolla, kartan avulla suunnistamalla. Reitille sijoitetaan myös EK- rastejareitin pituus kahden päivän aikana on noin 90km

 

Ammuntaa ja muita rasteja

Reserviläisliikunnasta kun on kyse, kuuluu MTB Jotokseen luonnollisena osana erilaisia tehtävärasteja, myös ammuntaa. Ammunta järjestetään Onkilammen vapaa-ajan keskuksen alueella

– Ammunta suoritetaan partiona, ja pisteet tulevat sen mukaan, miten partio onnistuu. Myös ampumakoulutusta annetaan ennen rasteja, Markkanen sanoo

 

Jotos voi olla hyvä keino päästä kokeilemaan armeijassa tarvittavia taitoja, vaikka armeijaa ei olisi käynytkään, Jos taas asepalveluksen on suorittanut, voi lisämotivaationa toimia kaksi kertausharjoitusvuorokautta, jotka saa osallistumalla tapahtumaan.

Erityisiä sotilasvarusteita ei tarvita. Osallistujien ei tosin kannata laittaa päällensä parhaimpia pyöräilyvaatteita, sillä rasteilla saattaa joutua esimerkiksi ryömimään. Jotoksessa on mahdollista kilpailla, mutta ei polkupyörällä tarvitse ajaa kilpaa

2017 MTB Jotoksessa on kolme sarjaa; kilpa, yleinen, sekä uutuutena Taistelija-sarja, jossa jotos suoritetaan SA-polkupyörällä. Muihin sarjoihin voit osallistua maastokelpoisella pyörällä. MTB Jotos ei ole ensisijaisesti nopeuskilpailu vaan menestymiseen liittyvät pisteet kertyvät pääosin tehtävärasteilta.

Sarjat eroavat reitin pituudessa ja vaativuudessa sekä tehtävärastien määrässä.

 

Uusi aluevaltaus

Maastopyöräily ei ole se tavallisin reserviläisliikunnan muoto. Ideana onkin houkutella reserviläisliikunnan pariin myös sellaisia, jotka eivät ole ennen osallistuneet esimerkiksi Jotoksille.

Lintharjun ulkoilureittien läheisyydessä Suonenjoella asuva Markkanen sai ajatuksen kehittää reserviläistoiminnasta hieman nuorekkaampaa, jotta mukaan saataisiin myös uusia harrastajia.

“Eikö kaikki hyvät ideat tule saunan lauteilla? Maastopyöräilyä kun harrastin itse, niin tuli luontevasti mieleen, että voisiko sen yhdistää jotokseen”, hän kertoo.

– Pyrimme vastaamaan tämän päivän tarpeita ja esittelemään uusia ulkona liikkumisen muotoja reserviläisliikkujille. Samalla tehdään jotostelua tutuksi maastopyöräilijöille.

 

Varusmiespalvelus ei ole edellytys

“Jotokseen saavat osallistua kaikkia yli 18 vuotiaat Suomen kansalaiset. Toki voi olla hyötyä, jos on suorittanut asepalveluksen, mutta rastit on suunniteltu niin että kaikki saavat pisteitä”, Markkanen kertoo.

Pisteitä saa rastisuoritusten perusteella. Mukaan ilmoittaudutaan kolmen hengen partioina, ja yksittäisilmoittautujillekin pyritään Markkasen mukaan löytämään omat partionsa.

“Sen mitä olen itse käynyt jotoksissa, niin se on mukavaa porukalla liikkumista. Nautitaan siitä meiningistä. “, hän sanoo.

MTB Jotos 2017 järjestetään Suonenjoella 19.–20.8.2017. Ilmoittautumiset tehdään MPK:n järjestelmän kautta (www.mpk.fi/koulutuskalenteri). Tapahtumasta saa kertausharjoitusvuorokausia.

Tapahtuman järjestäjiin voi ottaa yhteyttä sähköpostilla, [email protected] Tapahtumalle aiotaan avata myös Facebook-sivu osoitteessa facebook.com/mtbjotos