Ampuma-aselain 18§:n mukaan patruunoiden kauppa on luvanvaraista

Sisäasiainministeriö tiedottaa kirjeellään 27.9.2006, että yleisön taholta on tullut viestejä, joiden mukaan yksityiset henkilöt ja ampumaseurat myyvät luvattomasti patruunoita mm ampumaradoilla. Tämän vuoksi AAHY muistuttaa, että patruunoiden hankkimista, hallussapitoa sekä patruunakaupasta on säädetty ampuma-aselaissa (1/1998, muutettu 601/2001). Ampuma-aselain 18§:n mukaan patruunoiden kauppa on luvanvaraista. Kirjeen tarkempi sisältö perusteluineen on saatavissa liiton toiminnanjohtajalta.

 

Musiikin julkinen esittäminen

Jos kilpailuissa, harjoituksissa tai muissa tilaisuuksissa esitetään musiikkia, on tapahtuman järjestäjä velvollinen maksamaan korvausta musiikin tekijöille, esittäjille, kustantajille ja tuottajille.

Olympiakomitea, Teosto ja Gramex ovat sopineet keskitetysti musiikin esittämiseen liittyvistä tekijänoikeuskorvauksista vuosille 2019 ja 2020.

Sopimusten numerot:

  • Teosto-sopimuksen numero on 70014878
  • Gramex-sopimuksen numero on LII040

Sopimukset koskevat alla mainittuja liittoja ja niiden jäsenseuroja ja joukkueita sekä liikunnan ja urheilun aluejärjestöjä niiden omassa toiminnassaan. Olympiakomitea on sopinut liittojen kanssa maksuosuuksista.

Sopimuskausi 2019-2020 on voimassa 1.1.2019-31.12.2020 asti.

Kun musiikin käyttö on sopimuksen mukaista, ei lajiliittojen, seurojen tai joukkueiden tarvitse hakea erillisiä lupia tai maksaa erillisiä korvauksia Teostolle tai Gramexille.

Sopimukset antavat liitoille ja seuroille oikeuden käyttää musiikkia järjestämässään:

  • liikunta-ja urheilutoiminnassa, esimerkiksi kilpailuissa, harjoituksissa, kilpailu-ja harjoitusalueella sekä liikunta-ja urheilutapahtumissa
  • pienimuotoisissa oheistapahtumissa, esimerkiksi myyjäisissä, juhlissa ja illanvietoissa, näytöksissä sekä leiritilaisuuksissa

Sopimukset edellyttävät, että on kyse:

  • yhteensä alle 15 000 hengen liikunta- ja urheilutapahtumasta
  • yhteensä alle 200 hengen oheistapahtumasta
  • liiton, seuran tai joukkueen järjestämästä tapahtumasta, toiminnasta tai tilaisuudesta

Sopimukseen kuuluva pieni tallennuslupa koskee ainoastaan Teoston osuutta. Voimisteluliiton, Taitoluisteluliiton ja Tanssiurheiluliiton osalta Gramexin sopimuksessa on vastaava tallennuslupa. Muiden liittojen tulee hankkia erikseen Gramex-kopiointilupa: [email protected]

Huom. Sopimukset eivät kata kaikkea musiikin esittämistä, esimerkiksi elinkeinotoimintaa, ammattimaisia esiintyjiä, musiikin internetkäyttöä, suoratoistopalveluita (esim. Spotify) eikä huvitilaisuuksia. Erityistapausten linjanvedoista ja hinnoista tapahtuman järjestäjän tulee olla yhteydessä Musiikkiluvat Oy:öön.

Lisätietoja sopimuksista: