Yleistä

Suomen kielen sana jotos tarkoittaa ainakin kahta asiaa. Jotos on maastovaellus, jossa tarvittavat varusteet ja muona kannetaan itse mukana ja edetään partiona tehtävärastilta toiselle. Jotoksella ei tarvitse juosta eikä taistella kelloa vastaan (mahdollista pikataivalta lukuun ottamatta). Rasteilla on tehtäviä ja joskus on matkallakin suoritettavia tehtäviä. Jotoksen ideana on pärjätä tavanomaisilla vaellusvaatteilla ja varusteilla vuorokausi tai kaksi maastossa. Yöt nukutaan yleensä omissa majoitteissa. Jotoksella käytetään omia varusteita (mm. jalkineita ja kantolaitetta) ja valitaan muona oman mieltymyksen mukaan.

Jotos tarkoittaa myös jälkijonoa. Kun partio hiihtää lumessa tai muutama partio kulkee jalan maastossa, syntyy maastoon jotos. RESUL:n jotoksen sääntöjen mukaan ”Reserviläisjotoksen tarkoituksena on ylläpitää ja edistää reserviläistaitojen säilymistä ja kehittymistä sekä kohottaa osallistujien fyysistä suorituskykyä ja kenttäkelpoisuutta.” Jos aikoo menestyä jotoksella, nuo taidot on oltava hallussa jo ennen kisaa. On jaksettava kulkea jalan tai suksilla, osattava suunnistaa ja ampua. Ensiaputaidot ovat välttämättömiä. Eniten tehtäviä on taistelijan perustaitojen alueelta; partion toiminta, eri aseiden kayttö, miinoittaminen, tulenjohto, viestittäminen jne.

Jotos on myös johtamisharjoitus. Partion optimikoko on neljä jäsentä ja olennaista sekä etenemisessä että erityisesti tehtävissä on, että partion johtaminen ja yhteistyö sujuu. Jotos on sosiaalinen tapahtuma. Tapahtumaan osallistutaan usein suunnilleen samalla porukalla vuodesta toiseen. Jotokseen valmistautuminen vaatii partiolta yhteistoimintaa. Jotoksen aikana nähdään tuttuja niin reitin varrella kuin yöpymisalueellakin.

Jotoksilla on myös koulutuksellinen näkökulma. Pienissä tapahtumissa palaute voi tulla välittömästi partion suorituksen jälkeen, mutta isommissa tapahtumissa järjestäjä antaa tehtävien oikeat vastaukset joko kirjallisesti tai nykyisin yhä useammin netin kautta partion tultua maaliin. Oman suorituksen analysointi on tärkeää, jos tavoitteena on parantaa omaa suoritusta seuraavalla kerralla.

Jotokselle voi osallistua myös järjestelytehtävissä. Toimitsijana asioihin saa toisenlaisen näkökulman. Tehtävän suunnittelu antaa mahdollisuuden tutustua aiheeseen rauhassa ja perusteellisesti. Tehtävärastilla toimitsijana pääsee toteamaan, miten monella tavalla partio voi toimia tehokkaasti joko oikein taikka väärin.

Lataa Reserviläisurheiluliiton valtakunnallisten jotosten säännöt täältä (pdf).

 

Kuvia Vihma jotokselta 2017. (Kuvat ©️ Teemu Siikarla).

Talvijotos2017_1
Talvijotos2017_2
Talvijotos2017_3
Talvijotos2017_4
Talvijotos2017_5
Talvijotos2017_6
Talvijotos2017_7
Talvijotos2017_8
Talvijotos2017_9
Talvijotos2017_10
previous arrow
next arrow

Tässä myös videokuvaa Vihmajotokselta

Järjestäjä

RESUL:n hallitus nimeää järjestäjäpiirin vähintään viisi vuotta ennakkoon laaditussa urheilutapahtumien runkosuunnitelmassa. Nimetty piiri ilmoittaa RESUL:n toimistoon järjestäjäyhteisöt viimeistään tapahtumaa edeltävän vuoden alkuun mennessä.

Järjestäjät voivat käyttää mahdollisuuksien mukaan apunaan paikallisia yhdistyksiä (esim. urheiluseuroja, SPR:n osastoja ja partiolais- tms. yhdistyksiä jotoksen tukitoimissa).

Jotoksen tarkoitus

Reserviläisjotoksen tarkoituksena on ylläpitää ja edistää reserviläistaitojen säilymistä ja kehittymistä sekä kohottaa osallistujien fyysistä suorituskykyä ja kenttäkelpoisuutta. Yksi tai kaksi viikonloppua vuodessa ei tähän riitä, joten tavallaan jotokset ovat tilaisuuksia, joissa kenttäkelpoisuutta mitataan. Ylläpitämiseen ja edistämiseen on panostettava mieluusti jo ennen jotosta. Kun partio tulee tehtävärastille, ei opiskeluun ole enää aikaa, vaan hommien on sujuttava.

Valtakunnallinen syysjotos järjestetään vuosittain elo-lokakuussa, talvijotos helmi-huhtikuussa ja naisten jotos touko-kesäkuussa. RESUL:n hallitus päättää tarkemmin päivämääristä. Liiton jotoksella noudatetaan kulloinkin voimassa olevia jotoksen sääntöjä ja liiton antamaa muuta ohjeistusta.

Mistä löytää tietoa jotoksista?

Jotoksia on monenlaisia – paikallisia, maakunnallisia ja valtakunnallisia tapahtumia. Kutsut ja tiedot paikallisista ja maakunnallisista tapahtumista löytyvät parhaiten ko. reserviläispiirien kotisivuilta. Toinen hyvä väylä on MPK:n kotisivut, sillä varsin moni paikallinen tapahtuma on MPK:n kurssi. Tietoja paikallisista ja maakunnallisista tapahtumista pyritään saamaan entistä enemmän myös RESUL:n sivuille, ”Jotos-hakemistoon”.

Valtakunnalliset tapahtumat ovat olleet jo vuosia RESUL:n verkkosivuilla. Sieltä löytyy tulevan vuoden kilpailukalenteri, kutsut, linkit tapahtumien kotisivuille ja tulokset.

Jotoksen säännöt

Jotostelijan on tunnettava lajin säännöt. Jotoksen sääntö löytyy täältä.