Heikki Juhola – tarkka-ampujakouluttaja

1.Kerro kuka olet?

Olen 47-vuotias vantaalainen perheenisä ja toimin myyntijohtajana ICT-alalla. Työssä ja harrastuksissani liikun jatkuvasti ympäri Suomea.

 

2. Minkälainen on armeijataustasi?

1990 aloitin varusmiehenä HämJP:n jääkärikomppaniassa Parolassa josta jatkoin SPOL-AUKin kautta Helsinkiin Kaartin Kunniakomppaniaan. Kotiuduin kesällä 1991 alikersanttina. Nykyään olen reservin vääpeli.

 

3. Miten päädyit mukaan reserviläistoimintaan?

Liityin Sissikerhoon 1993 jossa pidetyt Sissiammunnat erityisesti kiinnostivat. Olin useita vuosia Keravan Reserviläisten sihteerinä ja sittemmin olen ollut Vantaan Reserviläisten jäsen. Tarkka-ammuntaharrastuksen tiimoilta olin mukana perustamassa Tarkka-Ampujakiltaa vuonna 2000 ja reilut 10 vuotta putkeen sen hallituksessa eri tehtävissä. Lisäksi olen suorittanut runsaasti MPKn kursseja sekä toiminut monella kurssilla kouluttajana.

 

4.Kuinka hyvin RESULin nykyiset lajit kehittävät reserviläisten taitoja?

Ammuntalajit keskisytytteisillä ja erityisesti itselataavilla aseilla sekä erilaiset jotokset kehittävät ja ylläpitävät suoraan sotilastaitoja. Muut liikuntalajit ylläpitävät tai kehittävät yleiskuntoa mutta eivät mielestäni erityisesti kehitä reserviläistaitoja.

 

5. Minkälaisia lajeja itse ottaisit mukaan RESULin kilpailukalenteriin?

Ammunnan lajikirjoa ei RESULin alla ole järkevää enää merkittävästi kasvattaa vaan keskittyä niihin ammuntalajeihin jotka kiinnostavat nuorempia reserviläisiä. Osallistujamäärien perusteella ainakin SRA, Tarkka-ammunta ja Palvelusammunta -lajit vetävät osallistujia ja uusia harrastajia. IDPA on yksi uusi laji jolla tuntuu olevan imua harrastajakentässä. Myös kaikki kilpaluokat joissa voi käyttää optisia tähtäimiä ovat selvästi kiinnostavia koska moni nuorempi reserviläinen on sellaisia käyttänyt jo varusmiespalveluksensa aikana.

 

6. Kilpailut ovat keskeinen osa RESULin toimintaa. Miten muuten RESULin tulisi kehittää toimintaansa?

Juhlapuheissa valtiovalta kehuu maanpuolustushenkeämme mutta sitten kun paikallisen varuskunnan johto ilmoittaa reserviläisille että ratojen käyttöä reserviläisten osalta rajoitetaan merkittävästi ympäristö- tai muiden määräysten vuoksi, niin juhlapuheet ja teot eivät kohtaa. Samaan aikaan Puolustusministeriössä mietitään mistä saisi toimintakykyisiä nopean toiminnan reservijoukkoja. RESUL voisi osaltaan yrittää edistää näitä ampumaratojen käyttöasioita Puolustusvoimien suuntaan.Reserviläiset hoitavat kyllä oman osuutensa ja maksavat omat patruunansakin jos vaan pääsevät ampumaradoille ampumaan.

 

7. Minkä lajin taitaja itse olet?

Olen toiminut reservissä tarkka-ammuntakouluttajana vuodesta 2000 lähtien. Sen lisäksi harrastan aktiivisesti SRA:ta jossa olen tyypillisesti tulosluettelon puolivälin paikkeilla. Nämä lajit tukevat tosiaan koska myös tarkka-ampujan pitää pystyä toimimaan yllättävissä lähitilanteissa nopeasti ja tehokkaasti aivan kuten jokaisen jalkaväkisotilaan.

8.Minkälainen on oma viikkorytmisi liikunan suhteen. Kuinka monta kertaa viikossa ja mitä lajeja?

Budolajit ovat jääneet työkiireiden alle mutta kuntouintia harrastan pari kertaa viikossa. Tähän päälle tulee sitten muu omakotiasukkaan hyötyliikunta lumenluonnin ja muun kiinteistönhoidon merkeissä. Ammuntaa tulee harrastettua 1-2 krt/vk sulan maan aikana ja talvella vähän harvemmin.

 

9. Toimit teknisenä asiantuntijana TA- Häyhä SM kilpailussa elokuussa Pahkajärvellä. Kuinka tärkeänä pidät kilpailua?

Sotilastarkka-ammunnan kannalta TA Häyhä SM -kilpailu on ehdottomasti vuoden kohokohta ja kokonaisuutena vaativin sotilastarkka-ammunnan kilpailu Pohjoismaissa. Kilpailun järjestäjille tämä om myös erinomainen harjoitus sekä itse kilpailun läpiviennistä että yhteistoiminnasta Puolustusvoimien kanssa. Alueella toimii kilpailuviikonlopun aikana yhteensä noin 100 kilpailijaa, toimitsijaa ja Puolustusvomien henkilökuntaa. Kilpailu on saanut merkittävää henkilöstö- ja kalustotukea Puolustusvoimilta ja me reserviläiset pidämme huolen siitä että olemme tämän tuen arvoisia ja kisoista tulee erinomaiset. Kilpailuissa on usein vieraillut Puolustusvoimien kutsumana eri maiden sotilasasiamiehiä ja viesti suomalaisten reserviläisten korkeasta puolustustahdosta ja -kyvystä on varmasti mennyt heille virheettä perille.

 

10. Mikä on mottosi?

Tekemällä oppii.