Uusi asedirektiivi rajoittaa reserviläistoimintaa

Maanpuolustusjärjestöt yhteisrintamassa puoliautomaattiaseiden rajoittamista vastaan

Reserviläisurheiluliitto ja sen jäsenliitot (RES, RUL, MPKL ja SRTL) ovat yksimielisiä siitä, että maamme reserviläisarmeijaan perustuva kansallinen puolustusratkaisu ja geopoliittinen sijainti vaativat sen, että reserviläisemme voivat edelleenkin ylläpitää ampumataitojaan puoliautomaattiaseilla, sillä ainoastaan puolustusvoimien toimenpitein ei ole mahdollista turvata reserviläisille riittäviä harjoitusmahdollisuuksia maanpuolustus- ja ampumataitojen ylläpitämiseksi. Tarvitaan myös mahdollisuudet monipuoliseen ampumaharjoitteluun ja näin kenttäkelpoisuustaitojen ylläpitoon omaehtoisen harjoittelun kautta.

Reserviläisurheiluliitto ja sen jäsenliittojen yhteinen lausunto hallintovaliokunnalle löytyy aiempana linkeistä sekä tämän sivun alalaidasta pdf-muodossa. Parhaillaan on työstettävänä englanninkielinen lausunto Suomen europarlamentaarikoille. Lausunto lähetetään myös eduskuntaryhmien puheenjohtajille, sillä ensi viikolla eduskunta käsittelee EU-komission käsittelyyn tulevan esityksen, jonka mukaan puoliautomaattiaseet kiellettäisiin.

Alla pohjatiedon päivittämiseksi hallituksemme ja Puolustusministerimme tuore kannanotto, joka on ilahduttavasti identtinen liittojen edunvalvonnassa esittämien argumenttien kanssa.

Lainaus on Iltalehden nettisivuilta 28.11.:
”Juha Sipilän johtama hallitus päätti viikko sitten EU-ministerivaliokunnan kokouksessa esittää muutoksia EU-komission ampuma-asedirektiiviin. EU-komission ampuma-asedirektiivin tiukennukset sisältävät muun muassa puoliautomaattisten aseiden rajoittamista. Vaikutukset näkyisivät mm. metsästyksessä, asekeräilyssä ja ammuntaharrastuksissakin, mikäli direktiivi hyväksyttäisiin tällä hetkellä esitetyssä muodossa. Rajoitusten pelätään johtavan myös reserviläisten harjoituksissa käytettävien aseiden täyskieltoon, mikä käytännössä lopettaisi vapaaehtoiset reserviläisammunnat.”

Suomen Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan vapaaehtoistoiminta on kustannustehokas pelote ja yksi Suomen maanpuolustuksen peruspilareista, joita ei muualla Euroopassa ymmärretä.

”Muissa EU-maissa on pitkälti ammattiarmeijat”, Niinistö kommentoi perjantaina.
Niinistö painotti, että nykymuodossa hyväksytty asedirektiivi heikentäisi suomalaisen reservin osaamista merkittävästi ja vaikuttaisi siten heikentävästi Suomen puolustuskykyyn.
”On muistettava ja muistutettava, että kansallisen puolustuksen järjestelyt eivät kuulu Euroopan komissiolle. Ne kuuluvat jäsenvaltioiden omaan toimivaltaan – komissio ei saa näihin asioihin puuttua”, Niinistö sanoi.

”Uskon, toivon ja rukoilen, että päättäjillämme ja EU-päättäjillä on vahvuutta, näkemystä ja päättäväisyyttä tehdä asiassa sellaiset päätökset, jotka säilyttävät reserviläisarmeijamme harjoitusmahdollisuudet, puolustuskyvyn ja vahvan maanpuolustustahdon”, toteaa Reserviläisurheiluliiton puheenjohtaja Tor-Erik Lindqvist.

 

RESUL lausunto EU asedirektiivi (pdf).

 

Täältä Reserviläisurheiluliiton kotisivuilta löydät lähipäivien ja viikkojen ajan tuoreet tiedot tapahtumien kulusta.