Pistooliampumahiihto

Reserviläisurheiluliiton pistooliampumahiihdon ja -viestin mestaruudet ratkottiin Kuhmossa 27.3.2022. Kilpailun tulokset katsottavissa täältä.



Pistooliampumahiihto

Reserviläisurheiluliiton pistooliampumahiihtomestaruuskilpailujen säännöt

Lataa tästä (pdf).

 

1. Johdanto

Nämä Reserviläisurheiluliiton pistooliampumahiihtomestaruuskilpailujen säännöt on hyväksytty Reserviläisurheiluliiton hallituksen kokouksessa 15.01.2015. Säännöt ovat voimassa 15.01.2015 alkaen.
(Muutokset on lihavoitu.)

 

2. Sääntöjen soveltamisala

Reserviläisurheiluliiton pistooliampumahiihtomestaruuskilpailuissa ja niiden järjestelyissä noudatetaan Reserviläisurheiluliiton mestaruuskilpailujen yleissääntöjen lisäksi näitä pistooliampumahiihtomestaruuskilpailujen erikoissääntöjä.

 

3. Pistooliampumahiihdon säännöt

I Yleistä

Reserviläisurheiluliiton pistooliampumahiihto on kilpailu, jonka osalajeina ovat ammunta ja hiihto.
Ammunta suoritetaan hiihdon aikana ja siihen käytetty aika sisältyy hiihtoaikaan.
Kilpailupuku on vapaa.

Kilpailijat lähetetään matkaan yksi kerrallaan yhtä suurin, vähintään puolen minuutin väliajoin ja saman sarjan kilpailijat yhtäjaksoisesti peräkkäin. Lähtöjärjestys määrätään arpomalla.
Kilpailijoiden on itse huolehdittava lähtövuoroistaan. Aika lasketaan lähtöluettelon mukaisesta ajasta.

 

II Eri osalajien erityismääräyksiä

Hiihto

Hiihtomatka on H-, H 35-, H 40-, H 45 ja H 50 sarjoissa 8 km, H 55, H60, H65, H70, H75, H80 ja sitä vanhempien sarjoissa 6 km ja D, D 50 -sarjoissa 6 km. Hiihdossa noudatetaan soveltuvin osin Suomen Ampumahiihtoliiton kilpailusääntöjä.

Ammunta

Ampuma-aseena on pistooli tai revolveri, jonka liipaisimen on kestettävä viritettynä 1000 g paino. Ase kuljetetaan hiihdon aikana pistoolikotelossa tai vastaavassa suojuksessa. Ammunnassa voidaan käyttää mekaanisia taululaitteita tai pahvitauluja.

Hiihtomatkan aikana on kaksi ammuntaa, jossa kummassakin ammutaan viisi laukausta. Ammunta suoritetaan seisten. Niskahihnan käyttö on sallittu, mutta hihna ei saa kulkea kainalon kautta. Ammunnan saa suorittaa kahdella kädellä. Suksisauvojen ja maastosta löytyviä tukia ei saa käyttää apuna.

Kummassakin ammunnassa lippaan tai rullan saa täyttää enintään viidellä patruunalla. Pudonneet tai laukeamattomat patruunat on ladattava aseeseen yksitellen.

Aseen lataamisen ja patruunoiden poiston saa suorittaa vain aseen osoittaessa taulujen suuntaan. Kummankin ammunnan jälkeen tai ampumapaikkaa vaihdettaessa on aseen oltava lataamaton. Lipas tulee poistaa aseesta kummankin ammunnan jälkeen ja kummankin ammunnan jälkeen on kilpailijan suoritettava ns. tyhjä laukaus etumaastoon. Ase katsotaan ladatuksi, kun aseessa on patruuna piipussa tai patruunoita sisältävä lipas on työnnettynä aseeseen tai rulla on täytettynä patruunoilla.

Ammunta suoritetaan 20 metrin matkalta ampumahiihdon pystytauluihin (taulujen reikien halkaisija 115), joko mekaanisia tai pahvitauluja. Kilpailukutsussa on ilmoitettava, millaisia tauluja kilpailussa käytetään.

Luodin reikien tulkkaus suoritetaan SAL:n kilpailusääntöjen mukaan käytetyn aseen kaliiberin tulkilla.
Mikäli kilpailija ampuu muuhun kuin hänelle osoitettuun tauluun, katsotaan laukaukset ohilaukauksiksi.

Jos kilpailijan taulusta löydetään ylimääräisiä osumia, vähennetään ne kilpailijalle edullisimmalla tavalla. Jos todetaan, että osumat ovat jonkun muun kilpailijan ampumia (eri kaliiberi, taustapahvien avulla jne.), poistetaan ylimääräiset osumat.

Tauluryhmien on oltava selvästi numeroituja. Tauluja ei saa ammunnanjälkeen paikata ja ne on asetettava nähtäväksi kilpailukeskuksessa kilpailujen jälkeen.

Mikäli kilpailijan tauluun on jo ammuttu, on valvojan osoitettava hänelle varataulu.
Toimintahäiriöt – johtuivatpa ne aseesta tai ampumatarvikkeista tulee ampujan korjata, eivätkä ne anna oikeutta uusinta laukauksiin. Laukeamaton patruuna voidaan vaihtaa uuteen patruunaan.

 

III Muita määräyksiä

Pistooliampumahiihdossa ammutaan ampumahiihdon pystytauluihin (115 mm), kääntyviin metallitauluihin tai ampumahiihdon pahvitauluihin, jokaisesta ohilaukauksesta yksi (1) minuutti sakkoaikaa.

Tasatuloksen sattuessa ratkaisee hiihtoaika.

Niissä tapauksissa, joissa näissä säännöissä ei ole mainittu, sovelletaan Suomen Ampumahiihtoliiton kilpailusääntöjä.