Tarkka-ammunnan SM 2023

YLEISTIEDOT
HÄYHÄ 2023 – Tarkka-ammunnan Suomenmestaruuskilpailu järjestetään 25.-27.8.2023 Taipalsaaren harjoitus- ja ampumakenttäalueella. Kilpailun järjestää Tarkka-ampujakilta Ry yhteistoiminnassa Reserviläisurheiluliiton ja Maanpuolustuskoulutuksen kanssa. Kilpailun teemana on tarkka-ampujapartion tehtävät jalkaväkikomppanian tukena. Kilpailun johtaa Matti Finnilä. Kilpailua tukee Maasotakoulu.

ILMOITTAUTUMINEN
Kilpailuun ilmoittaudutaan MPK:n koulutuskalenterin kautta sekä kilpailijaksi että toimitsijaksi 20.6.2023 mennessä osoitteessa:
https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Default.aspx?tabid=1122&tap=161722

Kilpailuun hyväksytään enintään 20 kahden tai kolmen hengen joukkuetta. Lisäksi joukkue ilmoittaa kootulla sähköpostiviestillä osoitteeseen [email protected] seuraavat tiedot:
•   Partion jäsenten etu- ja sukunimi ja syntymäajat
•   Partion nimitoive (jos on)
•   Jäsenten aiempi kisamenestys 2016 – 2023 ajalta (Finnsniper ja Häyhä)
•   Toiminta toimitsijana, johtajana, varajohtajana tai teknisenä asiantuntijana
•   Partion jäsenten yhteystiedot (puhelinnumero, osoite, sähköposti)

KILPAILIJAVALINNAT
Kilpailuoikeudet jaetaan määräaikaan mennessä ilmoittautuneiden joukkueiden kesken niiden jäsenten yhteenlaskettujen rankingpisteiden perusteella. Ranking-pisteet muodostuvat seuraavasti:
•   Häyhä-kilpailujen sijoituksista 1-10 saa pisteitä 10:stä 1:een / vuosi käänteisessä järjestyksessä (1. sija = 10 pistettä, 2.sija = 9 pistettä, 3.sija = 8 pistettä, jne.)
•   Häyhä-kilpailujen toimitsijana oleminen: 5 pistettä / vuosi
•   Kilpailun johtajana, ratamestarina, varajohtajana, sekä teknisenä asiantuntijana toimiminen: 10 pistettä / vuosi.
•   Tasapisteissä ratkaisee arpa.
Puolustusvoimilla on mahdollisuus puuttua kilpailijoiden kilpailuoikeuteen.
Kilpailuoikeudesta ilmoitetaan joukkueelle sähköpostitse 15.7.2023 mennessä.
Tarkka-ammunnan Suomen Mestaruuden voi voittaa vain kilpailun paras suomalainen kilpailijapartio, jonka jäsenten tulee olla Suomen kansalaisia. Heidät palkitaan SM-mitaleilla.
Kilpailun sijoituksissa tai muissa palkinnoissa ei ole rajoituksia.

KIINTIÖT
Kilpailuoikeuksia myönnetään erityisperustein uusien harrastajien, yhteistyökumppanien ja liittolaisten osallistumisen mahdollistamiseksi
•   Häyhä 2022 voittaja: Kilpailun voittaneella joukkueella on kilpailuoikeus
•   Häyhä 2022 johtaja: Kilpailun johtajalla on kilpailuoikeus
•   Finnsniper 2023-kiintiö: Kilpailun voittaneella joukkueella on kilpailuoikeus
•   Ensikertalaiskiintiö: Kaksi paikkaa joukkueelle, jossa vähintään kahden kolmesta joukkueen jäsenestä tulee olla ensimmäistä kertaa kilpailemassa Häyhässä tai Finnsniperissä.
•   Joukko-osastokiintiö: Yksi paikka kilpailua tukevalle joukko-osastolle
•   Kansainvälinen kiintiö: Viisi paikkaa ulkomaalaisille joukkueelle, joille kutsu kohdennetaan erikseen
Mikäli useampi kiintiöperuste täyttyy, käytetään perusteita esitetyssä järjestyksessä. Mikäli kiintiöpaikat jäävät tyhjäksi, täytetään ne ranking pisteiden mukaisesti.

OSALLISTUMISMAKSU
Kilpailun osallistumismaksu on 30€/kilpailija. Maksutiedot toimitetaan kilpailuoikeudesta ilmoittamisen yhteydessä. 1.8.2023 mennessä maksamatta oleva kilpailumaksu johtaa kilpailuoikeuden siirtymiseen jonossa seuraavalle joukkueelle.

VAKUUTUKSET JA LISENSSIT
Kilpailun järjestäjä ei vakuuta kilpailijoita. Kilpailijoilla tule olla ampumaurheilun ja -kilpailun kattava vakuutus (esim. RES toimintaturva), lisenssi (SAL sporttiturva) tai muu ampumatoiminnan ja kilpailun kattava vakuutus. Vakuutuksen voimassa olo tarkastetaan kilpailupaikalle ilmoittautumisen yhteydessä.

KILPAILUSÄÄNNÖT
Kilpailussa noudatetaan Reserviläisurheiluliiton sääntökirjan sääntöjä
Mestaruuskilpailujen yleissäännöt: https://resul.fi/mestaruuskilpailuiden-yleissaannot/
Tarkka-ampujakilpailujen säännöt: https://resul.fi/tarkka-ammunta/
Lisäksi kilpailussa noudatetaan seuraavia täsmennyksiä:
A. Kilpailujoukkue
Kilpailujoukkue koostuu kahdesta tai kolmesta kilpailijasta.
Joukkueen jokaisen jäsenen on oltava jokaisella rastilla läsnä ja osallistuttava tehtävien toteutukseen alusta loppuun saakka. Mikäli kilpailija joutuu keskeyttämään loukkaantumisen, sairastumisen, hylkäyksen tms. johdosta, joukkueella on mahdollisuus jatkaa kilpailua parina. Joukkueen jäsenen keskeyttäessä, jatkavalle parille määrätään 100 pisteen pistemenetys. Joukkueen kilpailu keskeytyy, mikäli sen vahvuus laskee yhteen.
Keskeyttänyt kilpailija ei ole oikeutettu kilpailutulokseen ja -palkintoihin.
B. Kilpailussa käytettävät aseet
Joukkue vastaa itse aseistaan ja ampumatarvikkeistaan koko kilpailun ajan. Jokaisella kilpailijalla tulee olla hallussaan vähintään yksi yli 300 mm piipulla varustettu ampuma-ase. Mikäli asetta ei kanneta välittömästi saatavilla (repussa, aselaukussa, kantolaitteessa), tulee kilpailijalla olla sivuase, jota kannetaan SRA-sääntöjen mukaisessa kotelossa. Joukkueen jäsenet saavat vaihtaa rastien aikana tai välillä aseita, ja tätä saatetaan myös edellyttää rasteilla.
Partion kaikilla jäsenillä tulee olla ase välittömästi saatavilla koko kilpailusuorituksen ajan, johon lasketaan siirtymiset rastien välillä.
C. Ase- ja patruunarajoitteet
Joukkueen kaikkien aseiden tulee olla keskisytytteisiä.
Kilpailun suurin sallittu kaliiperi kivääriaseissa on .338 LM.
Aseen ei tarvitse olla tehdasvalmisteinen tai vakiovarusteinen. Aseen virittäminen tähtäinten, laukaisun, suujarrun, äänenvaimentimen, etutukien, takatukien yms. lisävarusteiden osalta on sallittua, mikäli ne eivät tee aseesta vaarallista.
Mikäli kilpailun aikana havaitaan, että ase saattaa aiheuttaa rakenteensa tai epäkuntonsa vuoksi vaaraa, voi kilpailujohto kieltää aseen käyttämisen kilpailuissa.
Pistoolin minimikaliiperi on 9 mm. Rasteilla, joilla edellytetään pistoolin käyttöä, voidaan käyttää kilpailujärjestäjän pistooleita (Glock 17).
Kiellettyjä ampumatarvikkeita ovat erityiset sytytys-, panssari-, valojuova- ja räjähtävillä luodeilla ladatut patruunat.
D. Aseiden turvallinen käsittely
Kilpailija vastaa aseen turvallisesta käsittelystä, jonka säännöt ovat:
1.   Käsittele kaikkia aseita kuin ne olisivat ladattuja
2.   Älä osoita aseella mitään mitä et aio ampua
3.   Pidä sormi pois liipaisimelta, kunnes olet tehnyt laukaisupäätöksen
4.   Tunnista maali ja varmista tausta
Sääntöjen rikkomisesta annetaan rastituomarin toimesta yksi varoitus. Toistuvasta virheestä seuraa rastin hylkääminen koko partiolta. Vaarantavasta virheestä kuten vahingonlaukauksesta tai ladatulla aseella henkilön osoittamisesta seuraa kilpailijan hylkääminen kilpailusta. Vahingonlaukaukseksi lasketaan ampuminen ohi ampumasektorista, suoritusajan ulkopuolella ampuminen tai muu kilpailijan aiheuttama tahaton aseen laukeaminen.
Kilpailija saa kiinnittää aseeseen patruunoita sisältävän lippaan ja ladata aseen vasta rastituomarin käskystä.
Sormea ei pidetä liipaisimella muutoin kuin tähdättäessä ja ammuttaessa maalia.
Rastin sisäisten tuliasemien välillä liikkuessa ase on varmistettava ennen uuteen tuliasemaan siirtymistä. Rastien aikana liikuttaessa ladatun aseen on osoitettava ampumasektoriksi merkittyyn suuntaan, ilmaan tai maahan.
Ladattua asetta ei voi vetää perässä, kantaa selässä, koteloida tai pussittaa.
Mikäli asetta vedetään perässä aselaukussa, köyden, ampumahihnan tai vastaavan varassa, sen on oltava lataamaton. Lataamattomana kotelointi koskee myös pistoolia, sen kanssa eri asennoissa toimiessa piippusuunta on hankala pitää turvallisena, esimerkkinä makuuasento.
Ammunnan päätyttyä rastituomari käskee irrottaa lippaan ja tarkistaa patruunapesän. Mikäli aseeseen halutaan kiinnittää tyhjä lipas, tuomari valvoo, että lipas on tyhjä. Lopullinen vastuu siitä, että patruunapesässä ja aseessa kiinni olevassa lippaassa ei ole patruunoita, on kilpailijalla itsellään. Patruunoita sisältävät lippaat säilytetään kantolaitteissa tai taskuissa. Patruunapesässä ei saa olla patruunoita, eikä aseeseen saa kiinnittää täytettyä lipasta rastien välillä.

VARUSTUS
Kilpailijoiden vaatetuksen tulee olla maastokelpoinen. Kilpailuissa arvioidaan myös kilpailijan henkilökohtainen ja aseen naamiointi mikä tulee huomioida varusteiden valinnassa. Kaikkien varusteiden tulee olla kenttäkelpoisia.
Kilpailijoilla tulee olla vähintään seuraavat varusteet:
•   Pääase, sivuase ja niiden ampumatarvikkeet (noin 150 kiväärin patruunaa ja 50 pistoolin patruunaa/kilpailija)
•   Kuulonsuojaus (suositus: aktiivikuulonsuojaimet).
•   Ensihoitosarja: sis. vähintään avaruuslakana, kiristysside ja paineside.
•   Juomavesi, vähintään 2 litraa. Vettä saa käyttää normaalina juomavetenä. Alueella on vedentäydennyspaikkoja.
•   Kompassi
•   Matkapuhelin. Toimii turvavälineenä. Puhelimeen on suositeltavaa ladata 112 Suomi -sovellus. Suojattava vedeltä, ja akun kestosta on huolehdittava.
•   Valaisin
•   Muistiinpanovälineet
•   Puukko
•   Tulentekovälineet
Laseretäisyysmittareiden, tuulimittareiden ja elektronisten paikannuslaitteiden käyttöä voidaan rajoittaa joillakin rasteilla.
Pimeänäkölaitteiden käyttö on sallittua ja jopa suositeltavaa. Kilpailuorganisaatio lainaa joillain rasteilla pimeätoimintavälineitä kilpailijoiden käyttöön. Laitteet ovat Picatinny-kiskoon kiinnittyviä tai kädessä pidettäviä.
Varustusta voidaan keventää rastikohtaisesti riippuen tehtäväkuvauksesta sekä siitä, palataanko rastin päätyttyä aloituspaikalle. Tehtävien alussa ei kerrota tarvittavaa varustusta, joten varusteiden taakse jättäminen tapahtuu partion omalla riskillä.

KIELLETYT VARUSTEET
•   Ammattitason maalinpaikannuslaitteet
•   Kilpailun järjestäjien viestiliikenteen seurannan tai etäkuuntelun mahdollistavat laitteet
•   Nelikopterit, dronet, autot yms. kauko-ohjattavat tai itseohjautuvat laitteet
•   Luokkaa 1 tehokkaammat laserlaitteet (laitteen tulee olla lukittavissa luokkaan 1)
•   Päihteet

HUOLTO JA MAJOITUS
Joukkue vastaa huollostaan ja majoituksestaan itsenäisesti. Kilpailupaikalla ja rasteilla on saatavilla vettä. Kilpailupaikalla on lääkintäalan ammattilaisia ja vakavissa onnettomuustapaukissa tukeudutaan Etelä-Karjalan Keskussairaalaan.
Joukkue kuljettaa mukanaan lauantaina ja sunnuntaina tarvitsemansa varusteet, elintarvikkeet, ampumatarvikkeet ja majoituskaluston lauantaiaamusta kilpailun päättymiseen saakka.

KUVAAMINEN JA TIEDOTTAMINEN
Kilpailun aikana kuvataan materiaalia julkiseen esitykseen sosiaalisen median alustoilla.
Kilpailijoilla ja toimitsijoilla on oikeus pysyä kuvissa tunnistamattomina. Tunnistamattomuustoiveesta on selkeästi ja henkilökohtaisesti ilmaistava kilpailun alkupuhuttelussa. Tarvittaessa sovitaan tavasta ilmaista tunnistamattomuustoiveesta kilpailun aikana esimerkiksi varusteisiin kiinnitettävällä merkillä. Mikäli kilpailija tai joukkue ei halua tulla kuvatuksi, tulee hänen ilmoittaa siitä kilpailuun ilmoittautumisen yhteydessä tai viimeistään kilpailupuhuttelussa.
Mikäli kilpailijat haluavat kuvata, on siitä sovittava kilpailun järjestäjän kanssa etukäteen. Kaikki kilpailussa kuvattava materiaali on toimitettava kilpailun järjestäjälle maksutta, täydellä oikeudella käyttää materiaalia vapaasti Häyhä-kilpailun mainonnassa, sekä kilpailijoille, toimitsijoille, Reserviläisurheiluliitolle ja sponsoreille jaettavassa materiaalissa, ja Tarkka-ampujakillan, Puolustusvoimien ja MPK:n koulutusmateriaaleissa. Kilpailun tulokset julkaistaan. Kilpailijoiden toiveesta voidaan tuloksissa julkaista vain etunimi ja sukunimen ensimmäinen kirjain.

KILPAILUN PISTEYTYS JA TULOSPALVELU
Kilpailussa noudatetaan yksinkertaista pistelaskua, jossa rasteilla ansaitut pisteet ovat myös kilpailupisteitä. Eniten pisteitä rasteilla ansainnut joukkue voittaa.
Rasteilla pisteitä palkitaan osumista maaleihin tai oikeista tiedoista, suoritteista tai toiminnasta, jonka kriteerit tiedotetaan joukkueelle ennen rastia. Rasteilla joko aika tai käytettävissä oleva laukausmäärä on rajattu.
Rastin päätyttyä rastituomari ilmoittaa joukkueelle pisteet. Mikäli rastin arvostelusta syntyy erimielisyyttä, on joukkueen esitettävä se pisteiden ilmoittamisen yhteydessä. Joukkueen johtaja hyväksyy rastin pisteet allekirjoituksellaan rastin kirjanpitoon. Joukkueen pisteet ilmoitetaan jokaisen suorituksen jälkeen kilpailutoimiston tulospalveluun, joka pitää yllä ajantasaista kirjanpitoa kilpailutilanteesta. Kilpailutoimisto kirjaa mahdolliset pisteytystä koskevat protestit arvostelun ilmoituksen yhteydessä.
Protestiaika on 1 tunti ja se alkaa kokonaispisteiden julkaisusta. Protestimaksu on 50€ ja se palautetaan vain, jos protesti hyväksytään tuomariston toimesta.