Vapaaottelija Marcus Vänttinen

1. Kerro kuka olet? Minkälainen armeijataustasi on?

Olen Marcus Vänttinen, 29 vuotias porvoolainen
ammattivapaaottelija. Olen kilpaillut 10 vuotta ammattisäännöillä ja ottelutilastoni on 24 voittoa ja 6 tappiota. Varusmiespalvelukseni suoritin 2006-2007 Utin laskuvarjojääkärikomppaniassa.

2. Olet Suomen tunnetuimpia ammattilaisvapaaottelijoita. Minkälainen on urheilutaustasi?

Pienenä harrastin monipuolisesti liikuntaa ja kilpailin mm. yleisurheilussa, suunnistuksessa, jääkiekossa ja jalkapallossa. Noin 13 vuotiaana löysin kamppailulajit ja sillä tiellä olen edelleen.

3. Miten päädyit valitsemaan juuri vapaaottelun?

Olen aina ollut kilpailuhenkinen ja nähdessäni vapaaottelumatseja vhs- nauhoilta teini-ikäisenä tiesin, että tämä on jotain mitä minun on
pakko päästä kokeilemaan. Itsensä äärimmäiseen likoon pistäminen. Ultimaattinen kamppailutilanne, ei selittelyä että entäs jos säännöt sallisivat sen tai sen. Näinä aikoina ollessani 16 vuotias Porvoossa ei treenattu puhdasta vapaaottelua missään vaan jouduin harjoittelemaan useampaa erillistä lajia ja itse yhdistää ne vapaaotteluun sopivaksi paketiksi. Nykään tilanne on paljon parempi ja puhtaita vapaaotteluseuroja on useimmissa kaupungeissa.

4. Hyväksytäänkö vapaaottelijat/thainyrkkeilijät helposti
urheilukouluun? Otetaanko erilaiset lajit riittävästi huomioon
puolustusvoimissa?

Tietääksen vapaaottelijat hyväksyttiin urheilukouluun ensimmäistä kertaa vasta tänä vuonna. Se on hieno asia, että lajikirjoa on laajennettu urheilukoulussa ja nuoret urheilijanalut
saavat mahdollisuuden treenata lajiaan kunnolla myös armeija aikana. Minun aikanani sitä mahdollisuutta ei ollut, tosin en olisi sitä varmaan muutenkaan käyttänyt sillä olin jo pikkupoikana päättänyt, että minusta tulee laskuvarjojääkäri. Lupaus myös piti. Vaikka vuosi
Utissa söikin vähän kehitystä vapaaottelijana, se oli kokemuksena niin hieno ettei valinta kaduta.

 

5. Oletko osallistunut reserviläisliikuntaan? Esim. jotoksiin?

Olen käynyt muutamassa sotilastaitokisassa, joista viimeisimpänä Admiral Pitka Recon Challenge Virossa. Tarkoitus on myös jatkossa kierrellä eri kisoissa. Ainakin tähän mennessä kaikki kisat ovat olleet hyvin järjestettyjä ja kokemuksina hienoja.

6. RESUL on kehittämässä omaa toimintaansa ja nostamassa uusia lajeja
esille vanhojen lajien rinnalle. Minkälaista toimintaa itse haluaisit
nähdä tuelvaisuuden RESULissa? Minkälaisia lajeja pitäisi nostaa
esille?

Vahva, toki puolueellinen, näkemykseni on, että kamppailulajit ovat äärimmäisen hyviä kehittämään sotilaan kuntoa, niin fyysiikkaa kuin myös henkistä puolta. Myös SRA tyyppinen ammunta kehittää/mittaa mielestäni sotilaan taitoja paremmin kuin perinteiset ampumahiihto/juoksu, näitä lajeja yhtään väheksymättä. Pitkät esteradat kuten esim. Tough Viking, Extreme Run voisivat myös olla mielekkäitä kisoja vetää läpi esim 3-4 hengen partioissa. Taisteluvarustus/reppu päällä tottakai!

7. Kuinka hyvin ammunta sujuu vapaaottelijalta?

Ei vielä tarpeeksi hyvin omasta mielestäni :-), mutta olen nyt viimeisen vuoden aikana käynyt paljon aikaisempaa useammin ampumassa. Suoritin nyt keväällä myös IPSC turvallisen ampujan kokeen sekä SRA kortin ja tarkoituksena myös käydä ampumakilpailuissa lähiaikoina.

8. Kuinka paljon treenaat viikottain ja minkälaista ravintoa syöt?

Treenejä on tällä hetkellä 8-10 viikossa, jonka lisäksi teen pitkiä kävelylenkkejä luonnossa. Suosin kotimaista, paikallisesti tuotettua ja mielellään luomuravintoa, mutta koska energiankulutukseni on suuri, mukaan mahtuu myös paljon herkkuja :-). Suuri kiinnostuksen kohteeni on hankkia ruokaa suoraan luonnosta, mutta koska taitoni eivät vielä ole sillä tasolla että pystyisin elämään pelkästään niillä, joudun käymään välillä myös ruokakaupassa.

9. Minkälaisia treenineuvoja antaisit reserviläisille?

Harrasta monipuolisesti liikuntaa. Lenkkeily on hyvää, mutta ei yksistään riitä. Lihasvoimaa/massaa kehittävä harjoittelu on kuin laittaisi rahaa pankkiin, ravinto menee lihaksiin eikä keräänny yhtä helposti vyötärölle. Lihasmassa/voima on myös äärimmäisen tärkeä vanheneville ihmisille. Pysyt nuorempana pidempään. Kokeile rohkeasti uusia lajeja ja opettele uusia taitoja. Ilmoittaudu vapaaottelun (tai jonkun muun kamppailulajin) peruskurssille nyt syksyllä.

10. Mikä on mottosi?

Jos se olisi helppoa, kaikki tekisivät sitä.

Valokuvat © Pekka Ailio