SRA-toiminta vahvassa nousussa

Viime vuosina Sovelletun reserviläisammunnan harrastajamäärät ovat nousseet vuosittain noin tuhannella, eikä edes pandemia juurikaan vaikuttanut lajin kovaan kasvuun.
SRA-ampujien määrä onkin jo noin 10 000, mikä kertoo lajin vahvasta suosiosta.
Venäjän aloittama brutaali hyökkäys Ukrainaan nosti reserviläiskenttämme aktiivisuuden uudelle tasolle, ja tämä on näkynyt vahvasti myös SRA:n harrastajamäärissä. Tähän kovaan kysyntään on vastattu nostamalla SRA-kurssien määrää, mutta silti kurssit täyttyvät nyt todella nopeasti. Kiinnostus lajiin on nousussa myös ulkomailla. Virossa on ollut aktiivista SRA-toimintaa jo pitkään, mutta nyt myös moni muukin maa on kiinnostunut aloittamaan lajitoiminnan.

Paikallisyhdistyksiltämme vaaditaan tässä muuttuneessa tilanteessa venymistä, koska SRA-kouluttajien ja -tuomareiden määrää ei saada nopeasti nostettua ja näin ollen joudumme samalla kouluttaja- ja tuomarimäärällä tarjoamaan lajista kiinnostuneille SRA-kursseja sekä harjoittelu- ja kilpailutoimintaa. Kannattaa myös huomioida, että mikäli oman piirin alueella on liian vähän kouluttajia, niin voitte laittaa piirinne kautta kouluttajaesityksiä SRA-toimikunnalle.
Toinen haaste nousevissa harrastajamäärissä on heikko ampumaratatilanne, mikä rajoittaa ampumatoiminnan järjestämistä. Tämänkin eteen tulee jatkaa aktiivista työtä.

SRA-toimikuntaa työllistää tällä hetkellä etenkin uuden sääntöversion käsittely sekä SRA:n kansainvälistämistyö. Vuoden aktiivisin kilpailukausi on myös alkamassa ja edessä on taas erittäin toiminnallinen vuosi sisältäen mm. Rovajärven ampuma-alueella järjestettävä SRA SM -kilpailu sekä Hätilän ampuma-alueella ammuttava avoin SRA-kilpailu, johon on myös tulossa paljon ulkomaalaisia kilpailijoita mm. Ruotsista ja Virosta. Viron mestaruuskilpailut ammutaan tänä vuonna Pärnussa. Yleisesti on todettava, että tämänkin vuoden aikana järjestetään satoja SRA-kilpailuita ja -harjoituksia ja niissä ammutaan miljoonia laukauksia.

Sovellettu reserviläisammunta on laji, joka opettaa reserviläisen tärkeintä taitoa eli erinomaista aseenkäsittely- ja ampumataitoa. Laji kehittää tilanteenmukaista, nopeaa ja tarkkaa ampumataitoa sekä ennen kaikkea turvallista aseenkäsittelyä. Näiden taitojen kehittäminen on vallitsevassa tilanteessa ensiarvoisen tärkeää.

Jari-Pekka Walden
RESUL:n SRA-toimikunnan puheenjohtaja