Sari Mastromarino

1. Kerro kuka olet
Sari Mastromarino, 45-vuotias maskulainen. Toimin MPK Lounais-Suomen Maanpuolustuspiirissä koulutussihteerinä. Olen Mynämäen Seudun Reserviläiset ry:n puheenjohtaja ja mukana myös Reserviläisliiton liittohallituksessa – sitä myötä osoitettuna RESUL:in rata-ammuntatoimikuntaan ja Ampumaharrastusfoorumiin.

2. Mikä on armeijataustasi
En ole suorittanut. Olen kuitenkin käynyt useilla sotilaallisilla kursseilla, joiden aihepiiri on ollut lähinnä TA, TRA, lähitaistelu ja selviytyminen.

3. Minkälaisessa tilassa näet RESUL:n olevan tällä hetkellä
Jonkinlaisessa muutoksen tilassa, josta on potentiaalia kehittyä entistäkin näkyvämmäksi. Haasteena toimintamahdollisuuksien esille tuomisessa varmasti on se, että lajeja on niin paljon. Kaikki tämä pitäisi saada selkeästi esille, ja houkuteltua reserviläisiä entistä enemmän liikunnan pariin.

4. Minkälainen on oma liikunnallinen viikkorytmisi?
Normaalisti kävelypainotteinen ja siihen MPK:n kursseja sekä ammuntakilpailuja viikonlopun iloksi. Tunnustan, että tänä poikkeuksellisena keväänä rytmi oli 1 kk hiiren liikuttelua, 25 km marssi huhtikuussa ja sitten perään taas 1 kk hiiren liikuttelua. Paljon on nyt liikunnallisesti parannettavaa.

5. Jos saisit keksiä oman kilpailulajin RESUL:n kilpailukalenteriin, niin mikä se olisi ja miksi juuri se laji?
Kehittäisin taktisen lajin, joka laittaisi vielä enemmän ”hoksottimet” koville ja haastaisi päätöksenteossa paineen alla. Kenties TRA-tyyppistä toimintaa simuloiva, missä olisi vain yksi tai kaksi pitkäkestoista ”walkthrough”-rastia eri tilanteita kohdaten. Tätä ei ehkä voisi kutsua varsinaisesti ammuntalajiksi, koska käytössä olisi oltava värikuula-ase, joka mahdollistaisi rastien monipuoliset ja turvalliset toteutukset. Tämäntyyppisiä rasteja olen toisinaan kohdannut lähitaistelukursseilla ja TA-kilpailuissa, ja olen kokenut ne erittäin mielenkiintoisiksi.

6. Mitä reserviläisyys merkitsee sinulle ja miten se näkyy arjessasi?
Se merkitsee elämäntapaa ja mahdollisuutta olla mukana hyvin merkityksellisessä asiassa. Nykyään työni ja melkein kaikki harrastukseni liittyvät jollain tavalla reserviläistoimintaan.

7. Mikä on mieleenpainuvin muistosi reserviläistoiminnassa?
En voi nimetä yhtä ainoaa, sillä nämä useat mieleenpainuvat muistot liittyvät moniin reserviläispolun tunnelmiin, erityisesti kansainvälisessä ilmapiirissä. Näistä mainittakoon CISOR-sotilasmonitoimiottelu vuonna 2019 Säkylässä ja useat FINNSNIPER tarkka-ammuntakilpailut, joissa olen ollut toimihenkilönä.

8. Onko reserviläisille tarpeeksi kilpailuja?
Näkökanta riippuu varmasti siitä, kuinka suosittu laji on kyseessä. Toiminnallisten lajien kilpailuista on kysyntää, mutta usein unohdetaan, kuinka iso työ niiden järjestämisessä voi olla. Jokainen voi omalta osaltaan auttaa ja tarjoutua kilpailujen järjestäjille avuksi.

9. Mikä tekee hyvän reserviläisen?
Halu kehittää itseään ja reserviläistaitojaan, olla avuksi ja edistää isänmaan asioita.

10. Mikä on mottosi?
Näin avaruusintoilijana – Ad astra per aspera. Vaikeuksien kautta tähtiin.