RESUL toimii ja muuttuu

Tätä kirjoitettaessa on ilmassa jo selvää kevään tuntua; lumipeite sallisi vielä hiihtämisen, mutta kevät on jo sulattanut pälviä rinteille. Kesän aktiivisin harrastuskausi on siis pian alkamassa. Liiton suunnalla on aktiivista valmistautumista tulevaan ollut jo kuukausien ajan. Hyppäsin vuodenvaihteessa puheenjohtajan paikalle ja sen jälkeen on ollut kiirettä. Väistämättä muutama lenkki on kuitenkin jäänyt tekemättä kokousten tai matkojen takia. Samoin ampumaradalla ei olen ehtinyt käydä niin usein kuin olisi tehnyt mieli.

Kevään aikana olen tavannut mm RES:n ja RUL:n liittohallitukset sekä Puolustusvoimien liikuntakasvatusihmisiä. Ehdin myös käydä Ylihärmässä ilma-asekisoissa (jotka olivat erinomaisesti järjestetyt) sekä kertaalleen Mikkelissä katsastamassa syksyn jotoksen suunnitteluvaihetta. Lupaavasti ovat suursavolaiset ottaneet uusia kulmia jotoksen järjestelyihin; syksyllä sitten suurella joukolla katsomaan mitä on saatu aikaiseksi. Eri tahoja kuulemalla on löytynyt muutamia avainkohtia pikaisesti kehitettäväksi, osa jää pidemmän tähtäimen suunnittelun materiaaliksi.

Resulin perustoiminnot ovat pyörineet kutakuinkin aiemmalla tavallaan, mutta jo pitkään pinnan alla on pohdittu ja suunniteltu muutamia aiheita, joille ”tartteis tehdä jotain”. Itse olen avoimen valmistelun kannattaja ja luotan, että ihmiset osaavat ottaa valmistelussa olevat asiat mahdollisuuksina sekä antavat korjaavaa palautetta, jotta lopputulema olisi mahdollisimman hyvä. Tässä muutamia pääkohtia:

Reserviläisen kuntokortti. Järjestelmällä on ollut viime vuosina vain reilut tuhat käyttäjää ja heistäkin osa on käyttänyt vain ampumapäiväkirjaosiota. Alustavien suunnitelmien mukaan ampumapäiväkirja tulisi jatkossa olemaan Lisää Liikettä ohjelmassa luotua Tikki-tietojärjestelmää. Varsinaisen kuntokortin osalta pyrimme yhteistyöhön marsmars.fi-palvelun kanssa, toteutettavuudesta saamme lisätietoa lähiviikkojen aikana. Palveluun kannattaa käydä kirjautumassa jo nyt; sieltä saa mm. hyviä neuvoja kuntoilun aloittamiseen.

SRA-tietokantaa on ylläpidetty kiitettävän aktiivisten SRA-toimikunnan jäsenten toimesta. Uusia ampujia on tullut vuosittain varsin mukavasti ja kohta uuden ampujan kortissa on viisinumeroinen luku! Ylläpidon yksinkertaistamiseksi olemme nyt suunnittelemassa järjestelmän uusimista. Yhtenä hyvänä ja todennäköisenä vaihtoehtona on SRA-statuksen lisäämistä osaksi jäsenrekisteriämme. Tällöin SRA-kortti voisi olla esimerkiksi lisätietona jäsenkortissa.

Samassa yhteydessä on käyty kovaa keskustelua maksujen keräämisestä. Tältä osin ei ole vielä mitään valmista suunnitelmaa. Katsoisin kuitenkin, että järjestelmä ei voi loputtomasti pyöriä pelkästään uusien ampujien varassa. Maksuja kuluja kattamaan voitaisiin kerätä uusien korttien lisäksi kilpailulisenssipohjaisesti. Jos ei aio kilpailla, voisi olemassa olevalla SRA-kortilla osallistua harjoituksiin yms. entiseen tapaan.

Etenkin joidenkin yhdistelmälajien osallistujaluetteloissa ”kokeneiden” sarjat ovat olleet yliedustettuina eikä kilpailijoita ylipäätänsäkään ole ollut paikalla kuin kourallinen. Tulemme karsimaan järjestettävien kilpailuiden listaa vuodelle 2020. Jos joku taho kuitenkin haluaa järjestää kisat, voidaan ne toki antaa järjestettäväksi. Suosionsa menettäneiden lajien tilalle pitää raivata tilaa myös uudelle.

Uuteen ja uudistumiseen on hyvä lopettaa. Resulin hallituksessa (ja jäsenliittojen parissa) on käyty paljonkin keskustelua siitä, millaisia kilpailulajeja Resul järjestää? Perusajatus lienee jatkossakin se, että järjestämme sellaisia kilpailuja, joita muuten ei järjestettäisi. Käytännössä siis sotilastaitoja ylläpitäviä ja kehittäviä monipuolisia lajeja. Osassa näistä toimimme lajiliittonakin. Kun resursseja on käytettävä fiksusti, käytettäköön ne mahdollisimman hyvin! Muiden liittojen lajit (kuten tulevan kesän suunnistusmestaruuskilpailut 14.7.) voidaan hyvin hoitaa yhteistyössä ko. lajilittojen kanssa.

Nyt siis lenkkarit jalkaan ja lenkille. Esimerkiksi #LIIKUNTAKANNALLEPANO voisi madaltaa kynnystä. Sen jälkeen suorituksen voi kirjata marsmars.fi -palveluun ja puolen vuoden kuluttua testaamaan itseään Lisää Liikettä-teemalla! Resul tulee olemaan jatkossakin reservin liikuntajärjestö, joka omalta osaltaan parantaa taistelijoiden toimintakykyä.

 

Puheenjohtaja
Erkki Saarijärvi