Kaikkien aikojen jotos

Tänään tulee kuluneeksi tasan vuosi RESUL:n Päämajajotoksesta, joka käytiin Mikkelissä 27.–29.09.2019. Jotos on maastossa järjestettävä partiotaitokilpailu, jossa mitataan osallistujien kenttäkelpoisuutta erilaisilla rasteilla.

Päämajajotokseen osallistui kaikkiaan 64 partiota, joissa oli yli kaksisataa kilpailijaa. Paikalla oli suomalaisten lisäksi kolme virolaispartiota. Viimeksi näin paljon osallistujia valtakunnallisilla jotoksilla on ollut vuonna 2007. Suuri tapahtuma vaati myös paljon vapaaehtoisvoimia, sillä järjestelyissä oli mukana kaikkiaan 191 henkilöä. Jotoksen kilpailujohtaja Pekka Kärkkäinen kiteyttää kilpailun seuraavin sanoin:

Päämajajotoksesta muodostui liki kahden vuoden valmistelujen aikana koko Suur-Savon alueen reserviläisten yhteinen ponnistus vapaaehtoisen maanpuolustustyön hyväksi.

Perjantai-iltana 27.9.2019 alkaneen sotilassarjan voittaja oli Kataja, joka koostui kolmesta helsinkiläisestä ja yhdestä leppävirtalaisesta nuoresta miehestä. Katajan partiolaiset kehuivat jotoksen tunnelmaa ja järjestelyjä. Lauantaiaamuna 28.9. käynnistyneen reserviläissarjan ykkönen oli SMJ. Uutena, kolmantena sarjana oli kevyempi retkisarja, joka kesti lauantaipäivän. Sen vei nimiinsä Rautakourat. Lisäksi maakuntakomppanioiden omana sisäisenä kilpailuna käytiin MAAKK-Cup, jonka voitti Tampereen maakuntakomppania.

Maavoimien komentaja vastaanotti marskin sauvan

Päämajajotoksessa yhtenä partiohaasteena oli valmistaa perinteinen marskin sauva. Kaikilla joukkueilla oli käytössään pieni pala puuta, hiomapaperia sekä puukko ja aikaa sauvan tekemiseen vuorokausi. Joukkueiden tekemät sauvat pisteytettiin ja pisteytyksessä painotettiin sauvan värimaailmaa sekä koristeluja.

Yksi kilpailun toimitsija piti voittajajoukkueen tekemää sauvaa niin hienona, että hän ehdotti sen lahjoittamista Maavoimien esikunnalle. Tämän seurauksena Jotoksen apulaisjohtaja Arto Nousiainen luovutti marskin sauvan virallisin menoin Jotoksen suojelijalle Maavoimien komentaja Petri Hulkolle 19.12.2019.

Kuva: Puolustusvoimat

Päämajajotoksen kurssijuhla

Päämajajotoksen kurssijuhlaa juhlittiin sen arvoisella tavalla 18.1.2020 Jalkaväkimuseon Ritarisalissa. Kurssijuhlaan osallistui noin 80 Päämajajotoksella työskennellyttä toimitsijaa.

Illan aikana nautittiin hyvästä ruuasta ja juomasta, tutustuttiin Jalkaväkimuseon näyttelyyn, palkittiin ja muistettiin toimitsijoita sekä katseltiin Päämajajotoksen tarinaa valokuvien muodossa.

Toimitsijat pääsivät juhlassa näkemään tiedotustiimin koostaman hienon kuvakavalkadin Päämajajotoksen kulusta ja se sai paljon kiitosta, koska useat toimitsijat näkivät jotoksella työskennellessään vain oman rastin toiminnan, toteaa kilpailujohtaja Kärkkäinen.

Päämajajotos oli vuonna 2019 Etelä-Savon suurin urheilutapahtuma. Urakka oli valtava, mutta positiivista palautetta on tullut todella runsaasti. Tapahtuma koettiin erittäin onnistuneena. Kaiken lisäksi sää suosi jotosta ihan viime metreille asti.