Kukkarojotos 2021 MTB Vedenjakajalla – Pyöräilytapahtuman kertomaa

”Pyöräillen kuntoa, reipasta otetta ja menoa rentoa!”

Näin voisi lyhyesti ilmaista tämänvuotisen Kukkarojotos – yleisötapahtuman tavoitteita sekä palautetta. Piskuinen n. 50 pyöräilijän joukko uhmasi syyskuun viileää ja sateista päivää kiertämällä leppoisasti omaan tahtiin Vedenjakajareitistön sekä niille sijoitettuja esittely- ja tehtävärasteja. Kyseessä oli Pieksämäen Reserviupseerikehon 85. juhlavuoden merkeissä suurelle yleisölle tarjottu ilmainen pyöräilytapahtuma. Toteuttamisesta vastasivat alueen vapaaehtoiset maanpuolustusjärjestöt. Merkittävän tuen tapahtumalle antoi Pieksämäen kaupunki, lukuisat yritykset ja yhteisöt, joille myös tässä yhteydessä vielä kerran suuret kiitokset!

Jo presidentti Kekkosen aikoinaan käyttämä iskulause: ”Jokainen syy, joka estää meitä lähtemästä liikkumaan, on tekosyy!”

Tästä silloisen presidenttimme toteamuksesta voimme varmasti olla edelleen yksimielisiä. Tänään liikuntaan kannustava, terveydenhoitoalan lanseeraama mietelause kuuluu lyhyesti ja ytimekkäästi: ”Liike on lääke!” Se on myös kohtuullisen halpa lääke moneen vaivaan ja ennen kaikkea niiden ehkäisyyn. Käyttäkäämme sitä parhaan kykymme mukaan!

Ensimmäisen kerran Kukkarojotoksen yli 20 vuotisen historian aikana satoi koko päivän. Sää ei kuitenkaan saisi olla ulkoliikunnan este. Ehkä joskus pieni hidaste. Jotokselle osallistujilla olikin ensiluokkaiset säänkestävät varusteet. Sateinen keli ei tietenkään houkutellut kovin paljon perheitä liikkeelle varsinkaan tavallisille polkupyörille tarkoitettuun yleisösarjaan, vaikka reitti olikin helpompi ja lyhyempi n. 14 km. Maastopyöräsarjan (MTB) reitti oli haastavampi ja pituudeltaan n. 37 km. Haastavaksi sen teki liukkaat pitkospuut mm. Tahinsuon alueella. Höylätty ja kyllästetty lankku ei ehkä ole paras ratkaisu pitkospuitten materiaaliksi. Sahapintainen, karkeampi lehtikuusi on myös ympäristöystävällisempi materiaali. Osalla reiteistä lehtikuusta onkin jo käytetty pitkospuiden kunnostustoimissa.

Maastorasteilla oli mahdollisuus mm. tutustua suunnistusharrastukseen sekä kokeilla opastettuna frisbee -kiekkojen heittämistä. Pikonniemen rastilla saattoi tehdä havaintoja ja päätelmiä maastoon jätetyistä esineistä, esimerkiksi kadonneen henkilön löytämiseen auttavista vihjeistä. Pieksämäen Seudun Reserviläiset esittelivät rastillaan näyttävästi ase- ja ampumakoulutusta sekä maakuntakomppanian toimintaa ja siihen liittymisen perusteita. Nikkarilan sota-ajan räjähdysainevarikon ja miinalataamon historiaan pääsi perehtymään historioitsija Asko Hankilanojan ja Mikko Heiskasen asiantuntemuksella. Nykyaikaisen luomu- tai sähköavusteisen maastopyörän (MTB) valinnan vaikeutta helpottamaan oli Pasi Kovanen järjestänyt mahdollisuuden koeajaa erilaisia pyörämalleja. Niitä olikin paikalla kattava määrä. Armeijan käyttämästä Jääkäri-pyörästä oli myös kokeiltavana sähköavusteinen versio. Mahtaako siitä tulla helpotusta huonompikuntoisille varusmiehille? Tuli kokeiltua ja (liian) helppoa oli matkanteko.

Pienistä vastuksista huolimatta osallistujat tulivat maaliin iloisista ilmeistä ja kommenteista päätellen tyytyväisin mielin. Kaikki osallistujat pääsivät nauttimaan Pieksämäen Maanpuolustusnaisten maittavasta ja lämmittävästä hernekeitosta sekä Lottaperinneyhdistyksen kanttiinin tuotteista. Aitoa sodanaikaisen reseptin mukaan rukiista leivottua talvisota-leipää oli myös saatavilla kotiin viemisiksi. Samalla perinneyhdistys juhlisti Lotta Svärd järjestön sadannetta juhlavuotta Anna-Liisa Väisäsen johdolla.

Jotoskeskuksen esittelypisteillä oli mm. Savonlinnan Reserviläisten mittava perinnease- ja varustenäyttely, sotavainajien etsintätoimista taistelupaikoilla sekä sankarivainajien kotipitäjien sankarihautaan siunaamisista kertoivat Pekka Loponen ja Seppo Ramstedt. ”Kaveria ei vieläkään jätetä” – lupaus toimii edelleen! Luonnollisesti esillä olivat juhlivien järjestöjen: RUK 100, RUL 90 sekä Pieksämäen Reserviupseerikerho 85 vuotta teemat, joita esitteli kerhomme puheenjohtaja Hannu Jäppinen esikuntineen. Lisäksi paikalla oli Reserviläisurheiluliiton esittelyvaunu. Savon radan museoonkin riitti kävijöitä ja sinne oli vapaa pääsy. Tästä saamme kiittää museon perinneyhdistysten joukkoja, jotka antoivat tilat ja alueen tapahtuman käyttöön. Kaiken kaikkiaan Kukkarojotoksella oli liikkeellä järjestäjät ja näyttelyalueella kävijät n. 150 osallistujaa.

Osallistujien kesken arvottiin Reserviupseeriliiton (RUL) lahjoittamat palkinnot. Onnekkaat voittajat ovat: Antti Liukkonen (Jäppilä), Tatu Laine (Suonenjoki), Ville Harra (Tampere), Seija Järvisalo (Pieksämäki) ja Arto Hokkanen (Helsinki). Onnittelut voittajille! Tarkkailkaa postianne!

Yksi Kukkarojotoksen tavoitteista tällä kertaa oli saada erityisesti nuoria kutsuntaikäisiä liikkeelle. Maanpuolustuskoulutuksen (MPK) toimesta lähetettiin hyvissä ajoin Pieksämäen koulutoimelle suunnattu kirje, jossa tarjottiin vapaaehtoisille kutsuntaikäisille mahdollisuutta osallistua Kukkarojotos -pyöräilytapahtumaan esimerkiksi koulun liikuntatunteihin hyväksi luettavana suorituksena. Tästä oli aikoinaan Pieksämäellä hyviä kokemuksia Jouko Konttisen ollessa Siilin koulun rehtorina. Yhteistyö toimi hyvin! Linja-autoittain opiskelijoita pääsi ulkoilemaan ja kiertämään Kukkarojärven kierroksen rastit ja näytökset. Retkeen kuului myös kenttälounas.

Valitettavasti emme saaneet tällä kertaa houkuteltua kouluja ja niiden kutsuntaikäisiä opiskelijoita mukaan jotoksellemme. Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM 25.10.2018) kirjelmä nuorten fyysisen toimintakyvyn laskusta sekä Puolustusvoimien huoli monen asevelvollisen varusmiespalveluksen keskeytymisestä huonon fyysisen tai henkisen kunnon vuoksi kannattaisi ottaa huomioon jatkossa jollakin tapaa. Pieksämäen vapaaehtoiset maanpuolustusjärjestöt sekä Maanpuolustuskoulutus ovat halukkaita yhteistyön kehittämiseen oppilaitosten kanssa mm. erilaisten jotosten ja maastoliikuntapäivien järjestämisessä, mikäli kiinnostusta löytyy. Ohjelma on vapaasti suunniteltavissa ja ajoitettavissa.

Ensi vuoden syksyllä (24.─25.9.2022) Pieksämäellä tullaan järjestämään Reserviläisurheiluliiton (RESUL) valtakunnallinen maastopyöräkilpailu ”Kukkarojotos 2022 MTB Vedenjakajalla”. Kyseessä on kaksipäiväinen joukkuekilpailu. Maastopyöräilyn suuren suosion perusteella arvoimme, että osallistujamäärä tulee olemaan ennätysluokkaa. Haastankin kaikki Suur-Savon alueen vapaaehtoiset maanpuolustusjärjestöt sekä urheiluseurat ja muut tukijoukot jo nyt asennoitumaan tulevaan Pieksämäen alueen suureen koitokseen. Teitä tullaan kysymään mukaan suunnitteluun sekä osalle rasteista. Voimat keskittämällä saamme yhdessä aikaan laadukkaan ja mieliin painuvan reserviläistapahtuman!

Kotikaupunkimme loistavat liikuntareitit tehdään samalla tutuksi koko Suomen reserviläisliikunnan ja maastopyöräilyn harrastajille.

Hyvää syksyn jatkoa sekä liikunnan iloa arkeen!

Ano Teittinen
KJ 2021, jotoksen johtaja
Pieksämäen Reserviupseerikerho
Koulutusupseeri