Pirkka Juntunen– aktiivinen reserviläinen

Kuva: ​Tähtäimet on noettava ennen ammuntaa!​

 

1. Kerro kuka olet?

Olen Pirkka Juntunen evp. opistoupseeri Kangasniemeltä. Asun omakotitalossa Mallosjärven rannalla vaimoni, kaksoispoikieni sekä kahden koiran kanssa.

2. Mikä on armeijataustasi?

Varusmiespalvelun suoritin PionK/KaiPr III/74 saapumiserässä. Aktiivipalvelun suoritin Korialla KymPionP:ssa, KarPr:ssa ja viimeiset viisi vuotta IMpaE-H-os:lla pioneeri- ja suojeluhuoltoupseerina. 1996–1997 olin vuoden rauhanturvaajana Etelä-Libanonissa UNIFIL. Eläköidyin 2003 vuoden lopussa palvelusarvolla kapteeni. 6.12.2010 sain ylennyksen reservin majuriksi.

3. Minkälaisessa tilassa näet RESULin olevan tällä hetkellä?

ResUL:n näen olevan muutoksen kourissa. Vanhoista totutuista kaavoista ja toimintatavoista, jotka olivat jo osiltaan aikansa eläneitä, ollaan siirtymässä uusien haasteiden vastaanottamiseen. Nykypäivän reserviläiset eivät syty hiihtelemään pimeässä metsässä pistelemässä karttaan neulalla reikiä. Heiltä on kysyttävä mitä he haluavat ja muutettava toimintaa palautteen mukaisesti. Näin on jo meneteltykin.

4. Minkälainen on oma liikunnallinen viikkorytmisi?

Minulla ei ole erityistä rytmiä viikkoliikunnalla. Harrastan lenkkeilyä joka päivä koirien kanssa, heitän frisbeegolfia 3-4-krt viikossa. Käyn pari kolme kertaa viikossa kuntosalilla ja loppu liikunta tulee omakotitalon ja sen ympäristön hoidosta vuodenaikojen mukaan.

5. Jos saisit keksiä oman kilpailulajin RESULin kilpailukalenteriin, niin mikä se olisi ja miksi juuri se laji?

Järjestin ensimmäiset Frisbeegolfin ResUL:n mestaruuskisat kesäkuussa Kangasniemellä ja voinen pitää niitä omana aikaansaannoksenani.

6. Mitä reserviläisyys merkitsee sinulle ja miten se näkyy arjessa?

Reserviläisyys on minulle elämäntapa, joka kulkee mukana arjessa ja juhlassa. Sen aatteen juuret ovat kaukana lapsuudessani Suomussalmella. Myös isäni, joka oli sotainvalidi ja osallistui aktiivisesti reserviläisurheiluun sekä muuhun reserviläistoimintaan toimi esimerkkinä. Ammattisotilaan ura varmaan osaltaan lujitti sitä suhtautumistani vapaehtoiseen maanpuolustukseen. Liityin Kangasniemen reserviläiset ry:n toimintaan jo viimeisinä aktiivipalveluvuosinani. Aluksi olin yhdistyksen jäsenenä, mutta pian hallituksen jäsenenä eri tehtävissä, kuten sihteeri, rahastonhoitaja ja nykyisin puheenjohtaja. Piiritasolla olen Suur-Savon reservipiirin urheiluvastaava ja liittotasolla olen ResUL:n ampumatoimikunnan jäsen. Olen järjestänyt ja johtanut viimeisten kymmenen vuoden aikana useita ResUL:n mestaruuskilpailuja eri lajeissa sekä perinneaseammunnan SM-kisoja. Oma kilpailutaustani RK-ammunnassa PV:n riveissä on luonut pohjan järjestää erityisesti ampumakilpailuja ja toki olen matkalla oppinut lisää.

7. Mikä on mieleenpainuvin muisto, joka on jäänyt mieleesi reserviläistoiminnassa?

Yhtenä mieleenpainuvampana kokemuksena pidän, ensimmäisiä Joulutulia lumisessa metsässä sekä osallistumista Jouluaaton kunniavartioon sankarihaudoilla.

8.Onko reserviläisille riittävästi kilpailuja?

Reserviläisliiton kilpailuvalikoima on kattava ja muutamien lajien poisjättäminen on ollut tervetullut muutos. Kaipaan arvostusta myös massaliikunta tapahtumille, joihin voi osallistua reserviläiset, joiden kunto ei aivan riitä pitkille jotoksille raskaan rinkan kanssa. On oltava tilaa kovaa fysiikkaa vaativien lajien lisäksi myös meille hieman maltillisemmille kuntoliikkujille suunnatuille tapahtumille. Kaikki reserviläisemme eivät kuulu taisteleviin joukkoihin, mutta kuntoa on vaalittava myös huoltojoukoissa.

9. Mikä tekee hyvän reserviläisen?

Pidän kaikkia reserviläisiä yhtä hyvinä riippumatta siitä kuinka aktiivisia he ovat. Vaikka esim. oman yhdistykseni jäsenmäärä on reilusti yli 100, ja noin 20 toimii aktiivisesti, en pidä pelkän jäsenmaksun maksavia millään tavalla huonompina. Moni reserviläinen osoittaa maanpuolustus henkeä ja asennettaan maksamalla säännöllisesti jäsenmaksunsa, osallistumatta varsinaiseen toimintaan sen enempää.

10. Mikä on mottosi?

 Hommat hoituu, kun niitä hoidetaan