Kilpailunjohtaja Veli-Matti Kesälahti

  • Kerro kuka olet

Veli-Matti Kesälahti Ruokolahdelta. Suomen Reserviupseeriliiton 2. varapuheenjohtaja ja Etelä-Karjalan Reserviupseeripiirin puheenjohtaja. Aiemmin toimin pitkään Imatran reserviupseerikerhon puheenjohtajana. Työskentelen Etelä-Karjalan maakuntaliitossa yhteyspäällikkönä. Kotoa löytyy yrittäjänä ja aineenopettajana työskentelevä vaimo sekä koulu-/lukioikäiset lapset.

 

  • Mikä on armeijataustasi?

Varusmiespalvelus Lapin Ilmatorjuntarykmentissä, RUK-kurssi 198 ”Myrsky”. Runsaasti kertausharjoituksia erilaisissa tehtävissä ja vapaaehtoista maanpuolustustyötä myös MPK:n riveissä kurssinjohtajana, kouluttajana jne. Sotilasarvo reservin kapteeni.

 

  • Minkälaisessa tilassa näet RESUL:n olevan tällä hetkellä

RESUL on emojärjestöjensä Suomen Reserviupseeriliiton ja Reserviläisliiton urheiluoperaattori, jonka vastuualueeseen kuuluu reserviläisten liikunta- ja ampumatoiminnan kehittäminen, siihen liittyvän kilpailutoiminnan järjestämisen koordinointi ja tukeminen sekä jäsenistön kenttäkelpoisuuden edistäminen.

 

  • Minkälainen on oma liikunnallinen viikkorytmisi?

Liikuntarytmini vaihtelee vuodenajoittain. Touko-syyskuussa ohjelmaan kuuluu viikottain ammunnan harjoittelua/kilpailuja, jalkapalloa ”höntsäilytasolla” sekä pari kertaa kuussa suunnistusta kuntorasteilla. Talvikaudella pyrin käymään hiihto- tai kävelylenkillä vähintään pari kertaa viikossa.

 

  • Jos saisit keksiä oman kilpailulajin RESUL:n kilpailukalenteriin, niin mikä se olisi ja miksi juuri se laji?

Mielestäni RESUL:n tulee keskittyä lajeihin, jotka tavalla tai toisella edistävät kenttäkelpoisuutta ja sotilas-/reserviläistaitoja. Jokaista mahdollista liikuntalajia ei RESUL:n kannata ottaa ohjelmaansa vaan keskittyä sotilaallisia elementtejä omaaviin, esimerkiksi niihin, joissa osana on ammuntaa, maastotaitoja. Jonkinlainen reserviläiskymmenottelu voisi olla uusi laji pitäen sisällään suunnistusta, ammuntaa eri asetyypeillä, kranaatinheitto, lyhyt uintimatka jne. Elementtejä jotoksilta mutta yksilökilpailuna.

 

  • Mitä reserviläisyys merkitsee sinulle ja miten se näkyy arjessasi?

Koska olen RUL:n toiminnassa liitto-, piiri ja yhdistystasolla niin reserviläisasiat näkyvät arjessa ja pyhissä päivittäin erilaisten tilaisuuksien muodossa. Olen ollut kilpailijana, järjestäjänä ja kilpailunjohtajana kymmenissä – ellei sadoissa – RESUL:nkin siipien alla olleissa tapahtumissa. Viimeisimpänä Imatralla järjestetyt ampumahiihtomestaruuskilpailut.

 

  • Mikä on mieleenpainuvin muistosi reserviläistoiminnassa?

Mieleenpainuvimpia muistoja reserviläistoiminnassa ovat olleet varmaan ensimmäinen kertausharjoitus, jossa oikean reserviläisosaston kanssa pääsi ensimmäisen kerran tehtävässään toimimaan maasto-olosuhteissa. Myös isojen tapahtumien kuten RESUL:n talvijotoksen järjestäminen onnistuneesti ovat jääneet mieleen.

 

  • Onko reserviläisille tarpeeksi kilpailuja?

Kilpailuja on tarpeeksi, ehkä joitakin lajeja, joissa osallistujamäärät hiipuvat, voisi karsiakin ohjelmasta ja keskittää voimat järjestämään laadukkaasti prioriteettitapahtumat.

 

  • Mikä tekee hyvän reserviläisen?

Hyvä reserviläinen on kenttäkelpoisuudestaan huolehtiva, asioihin paneutuva, motivoitunut ja sellaiset ihmissuhdetaidot omaava henkilö, että tulee porukassa toimeen.

 

  • Mikä on mottosi?

”Rauhallisesti se on otettava.”