Joni Markkanen- MTB-jotos

MTB-jotos. uusia tuulia reserviläisliikuntaan ja -urheiluun!

Reserviläisurheiluliitto on mukana MTB—jotoksessa hakemassa uusia vaikutteita reserviläisliikuntaan ja -urheiluun. Tämän päivän maanpuolustaja, etenkin nuori suomalainen mies tai nainen hakee uusia elämyksiä viikonvaihteen kestävistä tapahtumista.

”Olemme mielenkiinnolla mukana MBT-jotoksessa mahdollistamassa nykysukupolven osallistumista uudentyyppiseen jotokseen. Mikäli tulokset ovat myönteisiä, olemme valmiita keskustelemaan järjestäjien kanssa tämän tapahtuman liittämisestä Reserviläisurheiluliiton vuoittaiseen tarjontaan”, toteaa Reserviläisurheiluliiton toiminnanjohtaja Risto Tarkiainen.

 

1.Kerro kuka olet? Miten liityt reserviläistoimintaan?

Olen Jonni Markkanen, Suonenjoelta kotoisin oleva kahden vilkkaan pojan isä, naimisissa ja koiranomistaja. Päivätyökseni hoidan kokoonpano-ja varastopäällikön tehtäviä Junttan Oy:llä Kuopiossa. Olen ollut Reserviläistoiminnassa armeijasta pääsystä lähtien Suonenjoen Reserviläisen jäsenenä, hallituksessa ja viimeiset 12 vuotta varapuheenjohtajana. Olen ollut mukana järjestelemässä ja johtamassa esim. RESUL SM-ampumamestaruuskisan, Intti tutuksi- leirejä, järjestyksenvalvoja-kursseja, järjestömme on ollut monenlaisissa eri tapahtumissa mukana.

2. On puhuttu paljon, ettei reserviläisille järjestetä riittävästi laadukasta toimintaa. Pitäisikö jotoksia järjestää enemmän reserviläisille?

Toiminnan järjestäminenhän vaatii yleensä vapaaehtoisia eri tehtäviin ja laadukas toiminta vaatii kouluttautumista sekä sitoutumista tehtäviin. Voisiko toimintaa saada enemmän aikaan jos mukana olisi enemmän Reserviläisiä sitä järjestämässä? Varusmiespalveluksen suorittanut siirtyy kotiutuessaan reserviin. Perinteiset jotokset ovat nykypäivänä kovassa puristuksessa eri liikunta-muotojen ja tapahtumien tarjonnan suhteen, toki tarjoamassa erilaista luonnossa liikkumista.

3. Elokuussa järjestetään Suomen ensimmäinen MTB-jotos. Kerro tapahtumasta vähän lisää? Mistä saitte idean lähteä kehittämään uutta jotosta?

MTB Jotos yhdistää rennolla tavalla maastopyöräilyn sekä maanpuolustustaidot uudessa kaksipäiväisessä tapahtumassa, jossa osallistujien taitoja testataan haastavan reitin lisäksi erilaisilla reitin varrelle sijoitetuilla tehtävärasteilla. Ammuntaa unohtamatta. Kokonaisvaltaiseen seikkailuun sisältyy myös maanpuolustushenkinen maastoyöpyminen.

Ajatus tapahtumasta syntyi alkuvuodesta 2015: miten voisi yhdistää kaksi itselle mielenkiintoista liikuntamuotoa, maastopyöräilyn ja jotostelun. Jotoksemme perusajatus on tuoda Reserviläisliikunta vastaamaan tämän päivän tarpeita, sekä esitellä Reserviläistoiminnan monipuolisuutta myös muulle kansalle sekä esitellä uusia ulkonaliikkumismuotoja.

Reserviläisliikuntatapahtumaan kuuluu olennaisena osana myös ammunta, joka on mukana myös MTB-jotos tapahtumassa. Tähän osaan jotosta Suonenjoella on hienot puitteet Onkilammen vapaa-ajan keskuksen alueella. Näin erottaudutaan selkeästi muista maastopyöräilytapahtumista.

4. Kuinka hyvin MTB-jotos palvelee reserviläisliikuntaa?

Mielestäni täydellisesti, tapahtumassa täyttyy kaikki Reserviläisliikunnan vaatimukset

5. Tuleeko MTB-jotoksesta vuosittainen tapahtuma?

Jää nähtäväksi, kokeillaan ensin miten tämän tyylinen tapahtuma saa porukkaa liikkeelle. Totta kai toivoisin, että konsepti jää osaksi uudenlaisia Reserviläisliikunnan muotoja.

6. Kenelle MTB-jotos sopii? Pitääkö sitä varten hankkia erikseen maastopyörä vai voiko jotokseen osallistua myös tavallisella polkupyörällä?

MTB-jotos sopii kaikille ulkonaliikkujille sopii, tapahtuma on jotos jonka reitti kuljetaan maastopyörillä.

Yleisen sarjan Reitti on suunniteltu niin että myös vähemmän maastopyöräilyä harrastaneet suoriutuvat siitä, kuitenkin noudatellen Jotoksen teema. Reitillä liikutaan maastossa poluilla, retkeilyreiteillä, metsäautoteillä sekä ”lepikossa”,joten  kannattaa kuitenkin kesän aikana käydä ottamassa tuntumaan lajiin koska reitin pituus kahden päivän aikana on noin 65-70km. Molemmilla sarjoilla on eri pituiset päivämatkat sekä kilpasarjassa on hieman haastavampi reitti.

Pyöräksi suositellaan maastopyörää tai maastokelpoista pyörää, harkinta jää osallistujalle ja  kalustoa ei ole rajoitettu, kyseessä kuitenkin kuntoliikuntatapahtuma joten sähköavusteisen pyörän käyttöä on syytä miettiä siltä kannalta.

7. Aiotko itse osallistua MTB-jotokseen?

Kyllä, mutta jotoksen johtajan ominaisuudessa.

8. Mikä on mottosi?

Tosissaan mutta ei vakavasti.

 

Voit lukea lisää MTB-jotoksesta lisää Reserviläinen lehden verkkosivuilta. Klikkaa tästä.

Saat myös lisätietoa täältä ja MPK:n kurssikalenterista.

”Tervetuloa kaikki mukaan kokemaan unohtumattomia elämyksiä pohjoissavolaisessa maastossa!”