Sotilasmaastohiihdon säännöt

Lataa tästä (pdf).

 

Sotilasmaastohiihto vaatii hiihtäjältä paitsi hyvää kuntoa myös hyvää tasapainokykyä. Molempia ominaisuuksia sotilas tarvitsee edetäkseen maastossa nopeasti.

 

Kilpailukeskus

Kilpailukeskuksesta on oltava yhteys sotilasmaastohiihtoon sopivaan maastoon sekä pukeutumis- ja peseytymistilat.

 

Rata

Sotilasmaastohiihto hiihdetään pääosin maastoon ajettua moottorikelkkauraa, jossa ei ole latuhöylän uria. Mikäli olosuhteet, kuten lumen vähyys tai lähtö- ja maalipaikan sijainti sitä vaativat, voi osa radasta kulkea latuverkossa tai tiellä. Reitti on aina merkittävä selkeästi. Rata suunnitellaan perinteistä hiihtotapaa suosivaksi, mutta kaikki hiihtotavat ovat sallittuja.

 

Matkat

Hiihtomatka on kaikissa sarjoissa 10-20 km ja se on pyrittävä tekemään yhtenä lenkkinä. Mikäli olosuhteet, kuten lumen vähyys tai maasto niin vaativat, voidaan sama lenkki hiihtää myös kahteen kertaan.

 

Varusteet

Hiihtäjällä on oltava koko suorituksen ajan mukanaan kantolaite jossa on painona RK 62 -kiväärin ja kolmen täyden lippaan paino 5,9 kg ja lisäksi tarvitsemansa muona ja juoma. Sarjoissa 15-18v sekä +60v ei lisäpainoa tarvitse olla.

 

Sarjat

Sarjoja on viisi:

15-18v (nuoret)
18-35v (taistelujoukot)
35-50v (muu sijoitus)
50-60v (reservi)
+60v (varareservi)

Ikä määräytyy syntymävuoden mukaan.

 

Lähtö

Lähtö tapahtuu väliaikalähtönä yhden minuutin välein.

 

Ohitus

Mikäli takana lähtenyt tavoittaa edellä lähteneen kilpailijan ja haluaa ohittaa hänet eikä se ole tilanpuutteen takia mahdollista, hän huutaa latua, jolloin hitaamman on väistettävä välittömästi.

Tulos

Lopputuloksen ratkaisee aika.

 

Rangaistukset

Sääntöjen rikkomisesta tai epäurheilijamaisesta käytöksestä kilpailijaa voidaan rangaista joko aikasakolla tai hänen kilpailusuorituksensa hylätään.

Sotilasmaastohiihdon säännöt on hyväksytty RESUL:n hallituksen kokouksessa 04.09.2014