Reserviläisurheiluliiton pistooliampumajuoksuviestimestaruuskilpailujen säännöt

Lataa tästä (pdf).

 

1. Johdanto

Nämä Reserviläisurheiluliiton pistooliampumajuoksuviestimestaruuskilpailujen säännöt on hyväksytty Reserviläisurheiluliiton hallituksen kokouksessa 15.01.2015.

Säännöt ovat voimassa 15.01.2015 alkaen.

 

2. Sääntöjen soveltamisala

Reserviläisurheiluliiton pistooliampumajuoksuviestimestaruuskilpailuissa ja niiden järjestelyissä noudatetaan Reserviläisurheiluliiton mestaruuskilpailujen yleissääntöjen lisäksi näitä pistooliampumajuoksuviestimestaruuskilpailujen erikoissääntöjä.

 

3. Pistooliampumajuoksuviestin säännöt

I Yleistä

1§ Reserviläisurheiluliiton pistooliampumajuoksuviesti on parisprinttikilpailu, joka suoritetaan D, H, H80, H100 ja H120 sarjoissa 2-henkisin (2) joukkuein.
H80, H100 ja H120 sarjoissa yhteenlaskettu ikä syntymävuosien perusteella ja kummankin kilpailijan on oltava täyttänyt vähintään 35 vuotta.

Osalajeina ovat ammunta ja juoksu.

Joukkueet lähetetään matkaan sarjoittain samanaikaisesti.

 

II Eri osalajien erityismääräyksiä

Juoksu
Juoksumatka on kaikissa sarjoissa 2,25 km (3x750m)/osuus. Juoksureitti on suunniteltava niin, että se seuraa teitä tai polkuja. Reitti on merkittävä riittävän hyvin. Juoksureitistä suositellaan ratapiirrosta juoksun lähtöpaikalle.

Juoksussa noudatetaan soveltuvin osin Suomen Ampumahiihtoliiton kilpailusääntöjä.

Ammunta

Ampuma-aseena on pistooli tai revolveri, jonka liipaisimen on kestettävä viritettynä 1000 g paino. Käytettäessä mekaanisia taululaitteita kaliiberi on 22. Asetta ei kuljeteta kilpailun aikana mukana, vaan se laitetaan kilpailun järjestäjän osoittamaan paikkaan.

Juoksumatkan aikana on kaksi ammuntaa, jossa kummassakin ammutaan viisi laukausta. Ammunta suoritetaan seisten. Niskahihnan käyttö on sallittu, mutta hihna ei saa kulkea kainalon kautta. Ammunnan saa suorittaa kahdella kädellä. Ampumapöytään ei saa nojata eikä muitakaan tukia saa käyttää.

Kummassakin ammunnassa lippaan tai rullan saa täyttää enintään viidellä patruunalla. Pudonneet tai laukeamattomat patruunat on ladattava aseeseen yksitellen.

Ase on oltava lataamaton ja sen saa ladata vasta ampumapaikalla välittömästi ennen ammuntaa. Lippaat saa olla panostettuina. Kummankin ammunnan jälkeen tai ampumapaikkaa vaihdettaessa on aseen oltava lataamaton. Ase katsotaan ladatuksi, kun aseessa on patruuna piipussa tai patruunoita sisältävä lipas on työnnettynä aseeseen tai rulla on täytettynä patruunoilla. Lipas tulee poistaa aseesta kummankin ammunnan jälkeen ja kilpailijan on suoritettava ns. tyhjä laukaus etumaastoon.
ASETTA KÄSITELLESSÄ PIIPUN TULEE OSOITTAA TAULUJEN SUUNTAAN.

Ammunta suoritetaan 20 metrin matkalta ampumahiihdon pystytauluihin (taulujen reikien halkaisija 115 mm:ä ±0,3 mm).

Mikäli kilpailija ampuu muuhun kuin hänelle osoitettuun tauluun, katsotaan laukaukset ohilaukauksiksi.

Jokaisesta ohilaukauksesta kilpailija saa sakkokierroksen, jonka pituus on 75 m. Kilpailija on itse vastuussa, että hän kiertää oikeat määrät sakkokierroksia välittömästi kummankin ammunnan jälkeen. Myöhemmin juoksettavat sakkokierrokset eivät ole sallittuja. Kiertämätön sakkokierros aiheuttaa 2 min lisäajan.

Toimintahäiriöt – johtuivatpa ne aseesta tai ampumatarvikkeista – tulee ampujan korjata, eivätkä ne anna oikeutta uusintalaukauksiin. Laukeamaton patruuna voidaan vaihtaa uuteen patruunaan.

 

III Muita määräyksiä

5§ Joukkueen kokonaisaika saadaan ensimmäisen kilpailijan lähdön ja toisen kilpailijan maaliintulon välisestä ajasta. Joukkueen sijoitus viestikilpailussa määräytyy sen mukaisesti, missä järjestyksessä joukkueiden toiset kilpailijat ylittävät maaliviivan.
Kilpailun kulku:
Joukkueiden 1. kilpailijat juoksevat 750 m ja ampuvat 5 laukausta ja kiertävät mahdolliset sakkokierrokset. Kosketuksesta 1. kilpailija lähettää 2. kilpailijan matkaan, hän suorittaa samanlaisen osuuden. Seuraavaksi 1. kilpailija juoksee vaihdon jälkeen 750 m ja ampuu 5 laukausta ja kiertää mahdolliset sakkokierrokset sekä vaihtaa 2. kilpailijan samanlaiselle osuudelle. Kosketuksella vaihtaa 2. kilpailija 1. kilpailijan vielä 750 m kirikierrokselle ja hän vaihtaa 2. kilpailijan samanlaiselle osuudelle ja tuomaan joukkueen maaliin.

Niissä tapauksissa, joista näissä säännöissä ei ole mainittu, sovelletaan Suomen Ampumahiihtoliiton kilpailusääntöjä.