Reserviläisurheiluliiton pistooliampumahiihtoviestimestaruuskilpailujen säännöt

Lataa tästä (pdf).

 

1. Johdanto

Nämä Reserviläisurheiluliiton pistooliampumahiihtoviestimestaruuskilpailujen säännöt on hyväksytty Reserviläisurheiluliiton hallituksen kokouksessa 15.01.2015.

Säännöt ovat voimassa 15.01.2015 alkaen.

 

2. Sääntöjen soveltamisala

Reserviläisurheiluliiton pistooliampumahiihtoviestimestaruuskilpailuissa ja niiden järjestelyissä noudatetaan Reserviläisurheiluliiton mestaruuskilpailujen yleissääntöjen lisäksi näitä pistooliampumahiihtoviestimestaruuskilpailujen erikoissääntöjä.

 

3. Pistooliampumahiihtoviestin säännöt

I Yleistä

Reserviläisurheiluliiton pistooliampumahiihtoviesti on joukkuekilpailu, joka suoritetaan D, H, H80, H100 ja H120 sarjoissa 2-henkisin (2) joukkuein.

H80, H100 ja H120 sarjoissa yhteenlaskettu ikä syntymävuosien perusteella ja kummankin kilpailijan on oltava täyttänyt vähintään 35.

Osalajeina ovat ammunta ja hiihto.

2§ Joukkueet lähetetään matkaan sarjoittain samanaikaisesti.

 

II Eri osalajien erityismääräyksiä

3§ Hiihto

Hiihtomatka on kaikissa sarjoissa 1+1+1 km/osuus. Hiihdossa noudatetaan soveltuvin osin Suomen Ampumahiihtoliiton kilpailusääntöjä.

4§ Ammunta

Ampuma-aseena on pistooli tai revolveri, jonka liipaisimen on kestettävä viritettynä 1000 g paino.
Ase kuljetetaan hiihdon aikana pistoolikotelossa tai vastaavassa suojuksessa. Käytettäessä mekaanisia taululaitteita kaliiberi on 22.

Hiihtomatkan aikana on kaksi ammuntaa, jossa kummassakin ammutaan viisi laukausta. Ammunta suoritetaan seisten. Niskahihnan käyttö on sallittu, mutta hihna ei saa kulkea kainalon kautta. Ammunnan saa suorittaa kahdella kädellä. Suksisauvoja ja maastosta löytyviä tukia ei saa käyttää apuna.

Kummassakin ammunnassa lippaan tai rullan saa täyttää enintään viidellä patruunalla. Pudonneet tai laukeamattomat patruunat on ladattava aseeseen yksitellen. Aseen lataamiseen ja patruunoiden poiston saa suorittaa vain aseen osoittaessa taulujen suuntaan. Kummankin ammunnan jälkeen tai ampumapaikkaa vaihdettaessa on aseen oltava lataamaton. Lipas tulee poistaa aseesta kummankin ammunnan jälkeen ja kummankin ammunnan jälkeen on kilpailijan suoritettava ns. tyhjä laukaus etumaastoon. Ase katsotaan ladatuksi, kun aseessa on patruuna piipussa tai patruunoita sisältävä lipas on työnnettynä aseeseen tai rulla on täytettynä patruunoilla. ASETTA KÄSITELLESSÄ TULEE PIIPUN OSOITTAA TAULUJEN SUUNTAAN.

Ammunta suoritetaan 20 metrin matkalta ampumahiihdon pystytauluihin (taulujen reikien halkaisija 115 mm:ä 0,3 mm).

Jokaisesta ohilaukauksesta kilpailija saa sakkokierroksen, jonka pituus on 100 m. Kilpailija on itse vastuussa siitä, että hän kiertää oikeat määrät sakkokierroksia välittömästi kummankin ammunnan jälkeen. Myöhemmin hiihdettävät sakkokierrokset eivät ole sallittuja. Kiertämätön sakkokierros aiheuttaa 2 min lisäajan.

Toimintahäiriöt – johtuivatpa ne aseesta tai ampumatarvikkeista – tulee ampujan korjata, eivätkä ne anna oikeutta uusintalaukauksiin. Laukeamaton patruuna voidaan vaihtaa uuteen patruunaan.

 

III Muita määräyksiä

5§ Joukkueen kokonaisaika saadaan ensimmäisen kilpailijan lähdön ja toisen kilpailijan maaliintulon välisestä ajasta. Joukkueen sijoitus viestikilpailussa määräytyy sen mukaisesti, missä järjestyksessä joukkueiden toiset kilpailijat ylittävät maaliviivan.

Kilpailun kulku:

Joukkueiden 1. kilpailijat hiihtävät 1 km ja ampuvat 5 laukausta ja kiertävät mahdolliset sakkokierrokset. Kosketuksesta 1. kilpailija lähettää 2. kilpailijan matkaan ja hän suorittaa samanlaisen osuuden. Seuraavaksi 1. kilpailija hiihtää vaihdon jälkeen 1 km ja ampuu 5 laukausta ja kiertää mahdolliset sakkokierrokset sekä vaihtaa 2. kilpailijan samanlaiselle osuudelle. Kosketuksella 2. kilpailija vaihtaa vielä 1. kilpailijan 1 km kirikierrokselle ja hän vaihtaa 2. kilpailijan samanlaiselle osuudelle ja tuo joukkueen maaliin.

Niissö tapauksissa, joissa näissä säännöissä ei ole mainittu, sovelletaan Suomen Ampumahiihtoliiton kilpailusääntöjä.