Kari Pentti – palkittu liikuttaja

1. Kari Pentti, olet käytännöllisesti katsoen koko aikuisikäsi toiminut liikunnan ja urheilun toimialalla, mikä urheilussa ja liikunnassa sinua eniten kiehtoo?

Liikunta on minulle elämäntapa, itsensä voittamista ja hyvän olon tuottamista keholle sekä mielelle ja siten toimintakyky säilyy iän myötä pitempään. Ihmismieli itse kullakin keksii tekosyitä olla liikkumatta, joten pitää ryhdistäytyä, ajatella liikuntaa positiivisesti ja ottaa itseään niskasta kiinni ja aktivoitua. Olin jo nuorena innokas liikkumaan luonnossa mm. marjastaminen, sienestäminen ja metsästys tulivat hyvänä liikunta muotona tavaksi hoitaa kuntoaan.

2. Sinulla on monipuolinen tausta, olet ollut painonnostossa kilpailija ja aluepäällikkö, mitkä asiat noista ajoista nousevat päällimmäisiksi?

Omien valmennettavien nousu kansalliselle ja jopa kansainväliselle tasolle. Oma urani loppui turhan aikaisin vammakierteeseen. Raskas laji vaati veronsa, joista seurasi useampia kirurgisia operaatiota. Oli mahtava tunne, kun huomasin että, omat valmennus metodit kantoivat hedelmää ja valmennettavat menestyivät. Yhteishenki oli saumatonta. Urheilujärjestöt/seura arvostivat sosiaalisuuttani ja panostustani painonnoston nostamiseksi korkeammalle tasolle.

3. 2000-luvulla olet toiminut innokkaasti erilaisissa tehtävissä reserviläisliikunnan ja -urheilun parissa, mikä sai sinut aikanaan innostumaan nimenomaan reserviläisliikunnasta ja -urheilusta?

Huoli reserviläisten kunnosta ja ikääntymisestä. Huomasin siellä olevan tilaus liikuntatyön jatkamiseen eri saralla, oli toimintakenttä valmiina ja oikea aika vetäjälle, liikunnan testaukselle ja toiminnalle. Perustimme Kempeleen reserviläisiin kolme eri jaostoa, aloin vetämään liikuntajaostoa, sitä kautta järjestöömme tuli toimintaa noin yhdeksänkymmentä tapahtumaa vuodessa. Tapahtumien kirjo oli kattava jotokset, lentopallo, hiihto- ja pyörämarssi. Lisäksi talvisin Markon Hiihtoralli ja kesäisin Puntin Lenkki. Samaan aikaan minusta tuli Pohjois-Pohjanmaan MPK:n liikuntapäällikkö ja reserviläispiirin liikunnanvetäjä, testasin maakuntakomppaniaa ja reserviläisiä. Positiivista oli että, sain vetää erinlaisia liikunnallisia kursseja esim. useita Suomi-Mies tapahtumia ja sain kouluttaa uusia liikuntatestaajia. Motivaatio ja kiinnostus/innostus on jatkunut edelleen, ohjeena kaikille liikkukaa ja käyttäkää RESUL:n kuntokorttia, pystytte sitä kautta seuraamaan omaa liikkumista.

 

4. Millaisena näet reserviläisliikunnan ja -urheilun tulevaisuuden Suomessa?

Hyvänä, jos kerhot, piirit ja kattojärjestöt osaavat popularisoida liikunnan. Oikeat henkilöt oikeisiin tehtäviin/haasteisiin. Vastuuvetäjiä tarvitaan tekemään pyyteettömästi töitä, aina on mahdollisuus onnistua ja kehittää järjestötoimintaa. Pitää säilyttää todellisuuden taju ja saavuttaa ajassa nopeasti käytännön tuloksia, ja motivoida ihmiset liikkeelle.

 

5. Olet Puntin Lenkin isä, mistä sait idean tähän tapahtumaan ja mistä siinä tapahtumassa lyhyesti sanottuna on kyse?

Hyvän ystävän kanssa pohdittiin, miten saada väki liikkumaan, sitä kautta päädyttiin matalla sykkeellä tapahtuvaan hikiliikuntaan, jota kaikilla on mahdollista harrastaa esim. kävely, pyöräily, kuntosali ym. Tämä on kansanliikuntatyötä kaikessa yksinkertaisuudessa, liikunnasta ei saa tehdä vaikeaa vaan miellyttävää seurustelua liikkumisen merkeissä.

6. Kari Pentti, Sinut palkitaan 04.06. Suomen Liikuntakulttuurin ja Urheilun ansioristillä, mitä tämä huomionosoitus sinulle merkitsee?

Suomen Liikuntakulttuurin ja Urheilun ansioristillä palkitseminen kannustaa toimimaan urheilun- ja liikunnanvetäjänä aktiivisesti edelleen. Kunnianosoitus tuo rakkaita muistoja liikunnan parissa ja on elämäntyöpalkinto yli neljänkymmenen vuoden antoisasta, rikkaasta panoksesta liikunnalle, urheilulle ja seuratoiminnalle. Olen aina ollut sillä kannalla, jos on annettavaa, sitä pitää jakaa myös muille, sitä kautta ovat muutkin huomioineet, että olen tehnyt arvokasta työtä.

7. Mitä haluaisit sanoa lopuksi meille kaikille reserviläisliikunnan ja -urheilun parissa työskenteleville?

Jos joku näkee vaivaa liikuntatilaisuuksien järjestämiseen, pitäisi arvostaa ja osallistua tapahtumiin. Aina pitää pyrkiä rakentamaan joku aktiviteetti/asiasisältö, joka kantaa eteenpäin ja markkinoida kiinnostavalla tavalla oikeille kohde ryhmille. Toivotan hyvää liikunnallista kesää kaikille urheilua ja liikuntaa harrastaville.

 

Kari Pentti