MTB-jotos 2017 tulokset ja tunnelmia

 

MTB Jotos 2017 tulokset (pdf)

Suonenjoen Reserviläiset järjestivät viikonloppuna 19.-20.8. MTB- eli maastopyöräjotoksen nimeltä Raappanan ritarit Suonenjoen ja Rautalammin maastoissa. Jotokseen osallistui 14 partiota, partioiden koot olivat 2-4 hlö. Osallistujat tulivat eri puolilta Suomea tähän toisen kerran järjestettyyn tapahtumaan Vaasaa ja Helsinkiä myöten, mukaan oli lähtenyt myös 6 rohkeaa naisosallistujaa. Jotoksella kisattiin yleisessä, kilpa- sekä taistelijasarjassa, jossa pyöräilijät saivat käyttöönsä puolustusvoimien pyörät.  Sarjat erosivat toisistaan reitin vaativuudessa ja rastien määrässä,

Jotoksen teemana oli keväällä 101-vuotiaana menehtyneen Pentti Perttulin jatkosodassa johtama osasto.  Tapahtuman reitti ja rastitehtävät perustuivat Perttulin osaston toimintaan, mm. reitillä edettiin kartan avulla suunnistamalla. Perttuli oli yksi Kenraali Raappanan joukkoihin kuuluneista taisteijoista.

Partiot lähtivät jotokselle lauantaiaamuna Suonenjoelta Lintharjun yhtenäiskoululta, jonne ne palasivat sunnuntaina ajettuaan n. 100 kilometrin matkan ja suoritettuaan tehtäviä 15-20 eri rastilla reitin varrella. Partiot yöpyivät pystyttämissään puolijoukkueteltoissa Rautalammin Hankamäessä.

Rastien aiheet olivat osin sotilaallisia, mutta myös tavallisia kansalaistaitoja mittaavia tehtäviä. Rasteja pitivät esimerkiksi naapurikuntien reserviläisyhdistykset, Suonenjoen Martat ja SPR . Rastit olivat monipuolisia rasteilla ylitettiin järven kapeikko soutuveneellä ilman airoja, niin että kukaan ei saa kastua, hiihdettiin SA-suksilla kilpaa, räiskittiin värikuulaaseilla, tunnistettiin syötäväksi kelpaavia kasveja, laitettiin armeijan puhelimia käyttökuntoon, arvioitiin etäisyyttä veden päällä ym. Osallistujat saivat kokeilla ammuntaa mm. ”ukko pekka” perinnekiväärillä sekä ilmapistoolilla.  Jotokselle antoi oman leimansa lauantai-illan kaatosateet, jotka kastelivat pyöräilevät partiot perusteellisesti.  Osallistujat myös totesivat reitin vaativaksi, sillä joissakin maastonkohdissa pyöriä oli kannettava tai työnnettävä suon yli, reitti olikin suunniteltu tarkoituksella näin. Jotoksella haluttiin kunnioittaa itsenäisen isänmaan todellisia sankareita, sodissa Suomen puolesta uhrauksia tehneitä.

Jotoksen johtajana toimi Jonni Markkanen Suonenjoelta.  Jotoksen järjestelyssä oli mukana mittava toimitsija- ja yhteistyöjoukko yhteensä yli 80hlö joten kokonaishenkilömäärä viikonlopun aikaan nousee yli 120 hlö. Sateet vaikuttivat myös tehtävärastien ja muun ison joukon olosuhteisiin, tästäkin huolimatta tehtävät hoidettiin kiitettävästi ja savolainen lupsakkuus välittyi osallistujille vaikka päivä esimerkiksi lauantaina venyikin pimeään asti, kaiken kruunasi ruokahuoltotiimi  joka piti huolen siitä että jokainen sain mahan täyteen maittavaa kenttämuonaa. Reitillä ylitettiin myös kanta- ja valtateitä, ylityksiä oli varmistamassa oma tiimi.

Kaikkinensa tapahtuma sai osallistujilta hyvää palautetta joka osa-alueella, joten jotoksen johtajan on helppo myhäillä tyytyväisenä, ja todeta että asiaan sitoutuneiden ihmisten ja tahojen yhteistyöllä saadaan laadukas tapahtuma järjestymään myös pienemmälle paikkakunnalle.

 

Tässä kuvia itse kisasta: