TA Häyhä SM 2017

Tapahtumapaikka: Pahkajärvi
Tapahtuma-aika: 25.8.2017 - 27.8.2017
 

Häyhä SM 2017 tulokset (pdf).

 

Häyhä 2017, tarkka-ammunnan SM | Pahkajärvi 25.-27.8.2017

”Kisa oli ehdottomasti vaativa. Koin kisan aikana hetkittäin samankaltaisia fiiliksiä, kuin pidempien matkojen triathlon-kilpailuissa joskus aiemmin.” -kommentoi kisan fyysistä puolta kestävyyslajeissa SM-mitaleja omaava, kansainvälistäkin kisataustaa omaava rautainen ammattisotilas, pitkän linjan jalkaväen kouluttaja.

Tänä vuonna Häyhän teemana oli tiedustelu, yksi tarkka-ampujan käyttötavoista. Partioiden osaamista testattiin viikonlopun aikana useilla ammuntapainotteisilla, kohteen havaitsemista, tunnistusta ja paikannusta vaativilla tehtävillä. Kilpailijoiden lisäksi testissä oli koko kisakonsepti – Häyhä on perinteisesti järjestetty tarkka-ampujaparin suorituksia mittaavana, tänä vuonna kisasäännöt mahdollistivat osallistumisen myös kolmen hengen tarkka-ampujapartioina. Kokeilu on osa kisatoiminnan kehitystä, kolmen partiot mahdollistamalla kisaan voidaan ottaa kilpailijoita mukaan puolet enemmän mitä ennen. Osallistujamäärän kasvattaminen on tarpeen – kisan järjestäjänä toimiva Tarkka-ampujakilta kasvaa tasaisesti, ollen yli 500 jäsenellään jo yksi Suomen suurimmista reserviläisyhdistyksistä.

Kolmen partioiden testaaminen toimi samalla osana Killan tarkka-ammunnan kehitysmahdollisuuksien tarkastelua. Puolustusvoimat varustaa tarkka-ampujaparinsa pulttilukkoisella kalustolla, ja mahdollinen kolmas partion jäsen on lähinnä rynnäkkökiväärillä varustettu kouluttamaton / pikakoulutettu suojamies. Harrastajapuolella teknologisen kehityksen hyödyntäminen on suoraviivaisempaa, esim. jokaisen kärkipään partion kalustossa oli itselataava, jonka pitkän matkan suorituskyky ylittää RK:n ominaisuudet. Partion kaluston soveltuvuus kontaktietäisyydeltä aina reilusti yli 1000 metrin etäisyyksille, partion jäsenten ristiinkoulutus ja kevyt tulenjohtokyky havaittiin alustavasti antavan partiolle potentiaalia toimia reilusti perinteistä mallia tehokkaammalta tavalla – alustavasti voidaan sanoa, että tekniikan kehitys vaikuttaa mahdollistavan tarkka-ammunnan taktiikan kehityksen. Havaintomateriaali on toki kapea ja aihe edellyttää lisäselvityksiä.

Kilpailuun osallistui 45 henkeä, jotka olivat jakautuneet 13 partioon ja kolmeen pariin. Kilpailun fyysisyydestä huolimatta vain yksi pari keskeytti fyysisiin ongelmiin. Heilläkin keskeytyspäätös osoitti hyvää harkintakykyä ja tarkka-ampujille ominaista päätöksentekomallia: parempi on jättää laukaisu tekemättä, jos tilanne on sitä vastaan.

Kilpailuun osallistuvien kisaajien osaamistaso on kasvanut vuosien varrella tuntuvasti. Vaikka kisa on reserviläiskisa, mukana oli tänäkin vuonna mm. useita poliiseja ja ammattisotilaita. Jälkipuinnissa oli havaittavissa, että kisa oli omiaan palauttamaan ammattisotilaiden uskoa reserviimme, jo pelkkä kisan läpäisy oli suora osoitus erinomaisesta suorituskyvystä. Kisassa oltiin silti tukevasti perusteissa kiinni, fyysisyydestä ja sotilastaitoja mittavasta luonteesta huolimatta kisa on edelleen osaavien ampujien kenttää.

Vapaaehtoisten tuomareiden ja toimitsijoiden lisäksi kilpailua tukivat Karjalan prikaati, Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Kouvolan koulutuspaikka, NorDis, Reserviläisurheiluliitto, Ruokolahden Reserviupseerikerho, Tracker, Vandernet, Varusteleka ja Viranomainen – iso kiitos heille!

 

Kilpailun johtaja,
Lauri Salomäki