Ampumasuunnistus 2018

Tapahtumapaikka: Kärkölä
Tapahtuma-aika: 28.4.2018
 

Ampumasuunnistus 2018 henkilökohtainen (pdf).

Ampumasuunnistus sprinttiviesti 2018 (pdf).

Reserviläisurheiluliiton Parisprinttiviestin ja Ampumasuunnistuksen mestaruuskilpailut 2018

Kilpailu järjestettiin useamman yhdistyksen yhteistyönä. Hakijana toimi Mäntsälän reserviupseerikerho, mutta ennen sitä oli varmistettu yhteistyökuvio Kärkölän KisaVeikkojen kanssa, sillä koko kilpailu tapahtuisi KKV:n ampumaradalla ja suunnistuskartalla. Ensimmäinen kisapalaveri pidettiin syksyn 2017 21-Manna-viestimatkalla. Kilpailun johtajaksi lupautui Jarmo Sulopuisto Mäntsälän RU-kerhosta, ratamestariksi Juha-Matti Laiho samasta yhdistyksestä ja samalla KKV:n jäsen. Valvojaksi lupautui Hannu Nurminen KKV:stä tosin ilmoittaen, että heidän varsinainen asiantuntijansa on Kari Rauhamaa, joka neuvoikin järjestelyporukkaa kaikissa ammuntaan liittyvissä asioissa. Suunnistusratojen valvonta jäi Hannu Nurmisen huoleksi. Karttaa päivitettiin keväällä ennen kilpailua, vaikka lumi viipyi maassa hyvin pitkään.

Järvelän ampumahiihtostadion on järjestäjälle helppo paikka. Rata on 30-paikkainen, ja hyvässä kunnossa. Rata riittää helposti tämän kokoisen kisan järjestämiseen. Stadionin ympärillä on tuore suunnistuskartta. Puffetille ja tulospalveluille on omat rakennuksensa. Maaperä on hiekkamaata, joka sietää paljon vettä. Kaikki on lähellä. Yksi puute on. Pesupaikkaa ei stadionin alueella ole.

Suunnistusratojen pituudet on ”määrätty” säännöissä yksiselitteisesti. Sprintissä 20 minuuttia ja henkilökohtaisessa kisassa 40 minuuttia. Kaikissa sarjoissa. Pohdittiin, että 1) suunnistuskausi on vasta alkamassa, ja suunnistaito ja -kunto on vasta tuloillaan ja 2) toinen puoli kilpailijoista juoksee kaksi kisaa saman päivän aikana ja vielä 3) sää voi olla oikukas. Näillä perusteilla tultiin siihen tulokseen, että radoissa on oltava suunnistuksellista vaativuutta, mutta ei tehdä liian pitkiä. Tässä ratamestari onnistui melko hyvin. Vaikka, kukaan ei olisi ollut pahoillaan, vaikka radat olisivat olleet vielä hieman lyhyempiä.

Aamupäivän sprinttiviesti juostiin myötäpäivään rata-alueen ympäri. Ratoja oli kaksi paria, joissa oli 2 hajontarastia. Aamupäivän maasto oli nopeaa hiekkakangasmaastoa, jossa oli runsaasti polkuja. Sprinttiviestin kulku oli seuraava. Kilpailijat lähetettiin liikkeelle kolmena ryhmänä. 10.00 lähti H100-sarjan yhdeksän partiota, 10.05 H120 ja H-sarjoissa 9 partiota ja 10.10 loput 7 partiota (D, H80 ja nuoret). Juoksulenkin jälkeen ammuttiin yksi makuuammunta. Sakot juostaan sakkolenkkinä. Sakkolenkkien jälkeen suunnistaja otti K-paikalla kilpailunumeronsa mukaisen kartan ja lähti suunnistusosuudelle. Viimeiseltä rastilta tultiin viitoitusta pitkin ampumapaikalle, jossa ammuttiin viisi pystylaukausta. Sakkorinkien jälkeen juoksu vaihtopuomille ja vaihto. Toinen osuus oli täsmälleen samanlainen. Sprinttiviestin mitalit jaettiin heti, kun tulokset saatiin selville.

Iltapäivän henkilökohtainen kilpailu alkoi kello 14.00. Sarjoissa lähtöväli oli kolme minuuttia, mutta eri sarjojen lähtöjä saatiin lomitettua siten, että kilpailijoita lähti yksi/minuutti (pl neljä sairastunutta). Viimeinen lähtöaika oli 15.13. Vesisade alkoi noin 14.30. Sateen myötä lämpötilakin laski reilusti alle 10 asteen. Sormet palelivat ja silmälasit huurtuivat. Kilpailun kulku oli seuraava: Alkuun juoksulenkki – ase telineestä, makuuammunta – ase telineeseen – toinen juoksulenkki – ase telineestä ja toinen makuuammunta. Sakot lisätään minuutteina aikaan, joten sakkolenkkiä ei juostu. Makuuammunnan jälkeen K-paikalta kilpailija otti oman sarjansa kartan ja lähti suunnistamaan. Suunnistuksen jälkeen asetelineen kautta pystyampumapaikalla viisi pystylaukausta – ase telineeseen ja juoksulenkki. Juoksulenkin jälkeen toinen pystyammunta, ase telineeseen ja juoksu maaliin. Mitalit jaettiin sitä mukaa, kun sarjat valmistuivat. Porukalla alkoi olla koti-ikävä. Kaikki kilpailijat saivat paikallisen jälkiuunileivän kotiinviemiseksi.

Toimihenkilöitä oli kolmisenkymmentä. Ammuntapenkka vaati eniten voimaa. Siellä oli jatkuvasti 12 henkeä tuomaroimassa osumia. Tämän lisäksi P-paikalla oli kolme henkilöä. Asetarkastus, lähtö, maali ja tulospalvelu sitoivat toiset kymmenkunta henkeä. Puffetissa ja makkarapaistopaikalla hyöri puolen tusinaa KKV:n naista (enimmäkseen). Puffetti tarjosi aamu kahdeksasta ilta viiteen kahvia, sämpylöitä ja pullaa. Puolen päivän tietämissä oli tarjolla hernesoppaa, leipää ja juomaa. Päivä oli

pitkä paitsi toimitsijoille myös monille kilpailijoille.

Purkaminen sujui porukalla nopeasti. 18.00:aan mennessä oli rakenteet purettu ja paikat siivottu. Suurin osa rasteistakin oli jo haettu pois. Tuloksia piti hieman muotoilla ja rukata, sillä tulospalveluohjelma tuotaa vain HTML-tulosteita. RU-kerhon kotisivu ei kuitenkaan huolinut niitä sellaisessa muodossa vaan tulokset piti ”kääntää” PDF:ksi. Sitten upposivat. Muotoilut hieman kärsivät ja sarjalinkit tietysti häipyivät tässä manööverissa. Tulokset saatiin julki sunnuntaiaamuna kymmenen tienoilla. Sama ongelma koskee Resulille lähetettäviä tulosteita.

1.5.2018
Jarmo Sulopuisto