Ampumasuunnistus ja parisprinttiampumasuunnistus 2017

Tapahtumapaikka: Kauhajoki
Tapahtuma-aika: 29.4.2017
 

Sakolliset lopputulokset (pdf).

Lopputulos sprintti (pdf).

RESERVILÄISTEN AMPUMASUUNNISTUKSEN SM-KISAT 29.4.2017 NUMMIJÄRVELLÄ Tapahtumapaikka:

Kauhajoki, Nummijärvi

Kilpailuajankohta: 29.4.2017 ResUL:n parisprinttiampumasuunnistuksen ja henkilökohtaisen ampumasuunnistuksen Suomen mestaruuskilpailu ratkottiin lauantaina Kauhajoen Nummijärvellä 29.4.2017.

Kilpailun järjestelyvastuun kantoivat Kauhajoen Reserviläiset yhdessä Kauhajoen Karhun ampumahiihtojaoston ja suunnistusjaoston aktiivien kanssa.

Kilpailu järjestettiin Nummijärvellä, joka sijaitsee noin 20 kilometriä Kauhajoen keskustaajamasta kaakkoon. Nummijärven maastot ovat valtaosin helppokulkuisia, valoisia mäntykankaita, joissa polut risteilevät. Maasto-olosuhteet loivat puitteet kisalle, jossa juoksunopeuden merkitys korostui. Nummijärvellä kilpailukeskuksena toimi Nummijärven leirintäalue, jonka ympäristössä olivat sekä kilpailutoimisto että kisassa ollut 50 metrin ampumarata.

Kisan osalta pidettiin kaksi järjestelytoimikunnan kokousta. Ensimmäinen kokous pidettiin 23.1. ja toinen 17.4.2017 Kauhajoella. Yksi kilpailun valmistelutöihin kuuluva tehtävä oli suunnistuskartan päivitys. Aikaisempi Nummijärven suunnistuskartta oli mm. 18 astetta ”vinossa” ja moni muutos maastossa oli karttaan merkitsemättä. Kartan päivittämisestä huolehtivat kilpailujen ratamestarina toimiva Esa Kangasmäki sekä Heikki Tamminen Suunta Jurvasta.

Kilpailua edeltävien viikkojen säätila oli kilpailujen kannalta erittäin haasteellinen. Vielä kilpailua edeltävänä päivänä taivaalta satoi pieni kerros lunta maahan ja lämpötila oli nollan tienoilla. Onneksi välit yläkerran herran kanssa olivat nähtävästi kunnossa, sillä sää itse kilpailupäivänä oli aurinkoinen ja poutainen. Kilpailujen jälkeisenä päivänä satoi taas n. 13 cm lunta maahan hyisen tuulen kera. Ilmoittautumisaika kilpailuun päättyi 18.4.2017. Jälki-ilmoittautuminen oli mahdollista. Pääsääntöisesti ilmoittautuminen tapahtui määräaikaan mennessä mutta perinteiseen tapaan muutoksia ja ilmoittautumisia tuli myös aivan ennen kilpailua. Henkilökohtaisen kilpailun osallistumismaksuna oli 30 euroa/kilpailija. Parisprinttikilpailun osallistumismaksu oli 30 euroa/joukkue. Yllättävän paljon oli osallistumismaksuja saamatta kilpailuaamuun mennessä, ja on edelleen tätä raporttia kirjoittaessa. Kilpailuun ilmoittautui 30 parisprinttijoukkuetta ja 80 kisaajaa henkilökohtaiseen kilpailuun. Osa näistä kilpaili kilpailun ulkopuolella, koska eivät edustaneet mitään maanpuolustusjärjestöä eivätkä siten ole mukana ResUL:n tuloksissa.

Kilpailussa käytettiin mekaanisia taululaitteita, joita oli 10 kappaletta. Ampumapaikkana oli Nummijärven leirintäalueen läheisyydessä olevan kuntoradan varrella oleva ampumahiihtoa/-juoksua varten tarkoitettu ampumarata. Ampumahiihtotelineet ja kuulutuskoppi saatiin käyttöön Kauhajoen kaupungilta Sotkan ampumahiihtostadionilta.

Ratamestarina toimi Kauhajoen Reserviläisten Esa Kangasmäki, joka vastasi ratojen suunnittelusta ja rastien metsään viemisestä. Kaikkiaan metsässä oli noin 30 rastia. Parisprintissä oli kaksi rataa, joista yleisen ja H80 sarjan radalla oli pituutta 3,4 km ja 10-11 rastia sekä lyhyempi 2,1 km:n ja 8 rastin rata (H100, H120, naiset, nuoret). Järjestäjien taholta oli mukana kaikkiaan noin 25 toimitsijaa, jotka jakautuivat sekä ampumaradalle ammunnan valvojiksi ja sakkojen kirjaajiksi, kilpailutoimistoon ja asetarkastuksen, tulospalveluun sekä kuulutuksiin ja liikenteen ohjaukseen.

Tuomarineuvostoon kuuluivat: · Jarno Kallio-Könnö / Esa Kangasmäki, kilpailujen valvoja / ratamestari · Markku Anttila, ampumapaikan johtaja · Ville Yli-Teevahainen, kilpailujen sihteeri · Pasi Saastamoinen, kilpailijoiden edustaja Toimitsijat ja muut: · Kilpailujen johtaja Leo Lappalainen · Ratamestari Esa Kangasmäki · Ammunta Markku Anttila · Ajanotto Raimo Myllyniemi · Valvoja Jarno Kallio-Könnö · Kuulutus Jouni Rinta-Keturi · Kilpailujen suojelija everstiluutnantti Mika Piiroinen, Pohjanmaan aluetoimiston päällikkö Kilpailupäiväksi suunniteltu aikataulu osoittautui riittäväksi.

Kisatoimisto avasi ovensa klo 7.30.

Parisprinttiin ilmoittautuminen asetarkastuksineen oli klo 7:30-9:30 ja viestiin osallistujien asekohdistukset klo 8:45-9:45. Parisprinttiviestin ensimmäisen erän lähtö oli klo 10:00 (sarjat H, D), toisen klo 10:05 (sarjat H120 ja nuoret) ja viimeisen erän klo 10:10 (H80 ja H100).

Kilpailu oli klo 11.30 mennessä suoritettu kaikilta osanottajilta. Klo 12.00 oli kisojen varsinainen avajaistilaisuus, joka aloitettiin lipunnostolla ja kisahartaudella. Kisahartauden piti Kauhajoen seurakunnan pastori Tuomas Ala-Opas.

Myös kilpailun suojelija Mika Piiroinen piti lyhyen puheen. Tässä yhteydessä pidettiin myös lyhyt kilpailuselostus. Ilmoittautuminen henkilökohtaisen kilpailuun oli klo 10:30 – 12.00 ja kohdistusammunta klo 12.30 – 13.30 välisenä aikana. Ensimmäinen kilpailija lähti matkaan klo 14:00 viimeisen kilpailijan lähtiessä klo 15:03. Kaikki kilpailijat olivat päässeet maaliin noin klo 16:15 mennessä.

Palkintojenjako aloitettiin klo 17:10 parisprinttiampumasuunnistuksen osalta ja jatkettiin välittömästi henkilökohtaisen kilpailun palkintojen jaolla. Kilpailukeskuksessa pesupaikkana oli leirintäalueen pesu- ja saunatilat.

Kilpailun ravintolatoiminta oli ulkoistettu Nummijärven leirintäalueen pitäjälle Janne Leppäselle. Tarjolla oli mm. keittolounasta (hinta 7,00 EUR) sekä tietenkin kahvia ja muita virvokkeita lisukkeineen. Kilpailukeskuksen purku aloitettiin palkintojenjaon jälkeen välittömästi. Viimeiset tarvikkeet haettiin seuraavana päivänä Nummijärveltä. Kilpailun tulokset julkaistiin Kauhajoen Reserviläiset ryn ja Karhun Karhun ampumahiihtojaoston nettisivuilla kyseisen kilpailupäivän illan aikana. Yleisesti ottaen kilpailijat olivat erittäin tyytyväisiä kilpailupäivään ja kisoista tuli positiivista palautetta. Koko järjestelykoneisto oli koko päivän ajan täystyöllistetty mutta siitä huolimatta molemmat kilpailut sujuivat kokonaisuutena suuremmitta ongelmitta sekä aikataulullisesti että järjestelyiltään.

Kauhajoella 3.5.2017

Ville Yli-Teevahainen, kilpailun sihteeri
Esa Kangasmäki, kilpailun ratamestari