Rahtunen enemmän kenttäkelpoisuutta?

Viimeisimmässä Puolustusvoimauudistuksessa Sodanajan joukkoja pienennettiin 230 000:n ja sen ytimen muodostaa Reserviläiset.

”Vaikka sodan ajan joukkojen määrä pienenee, ovat ne 95 prosenttisesti
reserviläisistä muodostettuja. Kaikille sopiville ja halukkaille reserviläisille
on edelleen tehtäviä sodan ajan puolustusvoimissa.”
Maavoimien artikkelista 2012

 

Uudistuksen myötä olemme saaneet myös kotiin kuuluisan Reserviläiskirjeen, missä moni reserviläinen sai kaipaamansa selvennyksen onko vielä sodanajansijoitusta vai ei.

Aiemmassa lainauksessa halukkuuden lisäksi käytetään sanaa SOPIVA ja haastan kaikki tätä blogia lukevat miettimään hetken omaa sopivuuttaan ja erityisesti sitä kuinka kenttäkelpoinen olet tällä hetkellä ja miten voit parantaa kenttäkelpoisuuttasi.

Kenttäkelpoisuuden kolme tärkeintä osa-aluetta on fyysinen kunto, ampumataito ja suunnistustaito. Fyysisessä kunnossa voidaan tarkemmin seurata lihaskuntoa, kestävyyttä ja marssikuntoa, mutta näille kaikille on yhteistä se, että jokainen voi itse parantaa näitä ilman ulkopuolista tukea ja ilman suuria investointeja. Suunnistustaidon ylläpitoon pitää hankkia jo välineitä ja pitää pystyä löytämään alueen ”Iltarasteja” järjestävät yhteisöt.

Viimeisin ja haastavin on ammuntataidon ylläpitäminen omatoimisesti, koska ollaan tekemisissä luvanvaraisten välineiden ja aina vaan vähenevien ampumaratojen kanssa. Asiaan liittyvien lakien uudistamista on tapahtunut viimeisten vuosien aikana paljon ja aktiiviharrastajien mielestä muutokset ovat menneet huonompaan suuntaan vaikka harrastajajärjestöt (RESUL mukaan lukien) ovat yrittäneet ehdottaa helpottavia muutoksia. Epäedullisimmat esimerkit ovat ensimmäisen käsiaseen
kahden vuoden odotusaika ja vähäisen ampumaradan 10 000 laukauksen vuosiraja.

 

Ja juuri nyt mediasta saa lukea, että EU olisi kieltämässä siviileiltä itselataavat kertatuliaseet, mikä lopettaisi kaikkien toiminnallisten ampumalajien harrastamisen ja reserviläisten vapaa-ajalla harrastama ampumataidon kehittäminen loppuisi kuin seinään. Se, että meillä on Reserviläisistä muodostetut sodanajan joukot on riittävä syy äänestää tätä vastaan ja olla ottamatta käyttöön tätä direktiiviä mikäli se tulee voimaan.

Mutta kuinka ylläpitää tai jopa parantaa omaa ampumataitoa ?

Ensimmäisenä kannattaa selvittää oman yhdistyksen ja oman piirin tarjoamat ohjatut harjoitukset ja kilpailut. Monet piirit ja yhdistykset ovat onneksi reagoineet vaikeisiin olosuhteisiin hankkimalla omaa ammuntakalustoa, millä voidaan suorittaa Reserviläiskivääri- (7,62×39 ja .223) ja pistooliammunnat (9mm para). Monella paikkakunnalla ovat seurat ja piirit varanneet ampumavuorot alueen harvoille radoille

(Huomioi, että tässä vaiheessa joudut ottamaan henkilökohtaisen vakuutuksen ammuntaharrastukseen,
mutta onneksi Reserviläisten Ampumaturva on erittäin edullinen)

Ohjatussa perusharjoittelussa itselataavien aseiden toiminta ja käsittely tulee tutuksi ja kasat tulevat pienenemään nopeasti perusmatkoilla (Kivääri 150m, Pistooli 25m).

Jos ja kun nälkä kasvaa syödessä niin RESUL:in ammuntaportfoliosta löytyy toistakymmentä erilaista ammuntalajia, missä voi parantaa ammuntataitoaan entisestään ja antaa kunnon Boostin omalle kenttäkelpoisuudelleen. Unohtamatta myös huolehtia siitä fyysisestä kunnosta.

Loppuun mainostan allekirjoittaneen päälajia eli RESULin ammuntalajeista monipuolisinta ja toiminnallisinta Sovellettua Reserviläisammuntaa (SRA), mistä on mainio esittelyvideo Youtubessa. SRA:n aloittamisen ensimmäinen vaihe on SRA ampujan koulutus, mitä järjestetään ympäri Suomea vuosittain yli 20 kurssia ja ensi vuonna kurssin läpäisseiden määrä tulee ylittämään 5000 henkeä eli laji on erittäin suosittu Reserviläisten parissa ja koulii ampujaa ampumaan nopeasti ja tarkasti kiväärillä, pistoolilla ja haulikolla.

Matti Kariniemi
SRA-toimikunnan puheenjohtaja